Körforgalom a békéscsabai elkerülőn

Körforgalom épülhet a 44-es főút békéscsabai elkerülő szakaszán. Két balesetveszélyes kereszteződés is van ott, ezek miatt az út csak az ideiglenes forgalomba helyezési engedélyt kapta meg. A békéscsabai elkerülő 4,7 milliárd forintba került, és bár a szakhatóságok már a tervezésnél lámpát, illetve körforgalmat javasoltak a két forgalmas kereszteződésbe, azok mégsem épültek meg.

A békéscsabai elkerülő úton két balesetveszélyes kereszteződés is van. Az egyikben két év alatt hárman haltak meg, és több, súlyos sérüléssel járó baleset is történt. A balesetveszély miatt az átadás után csaknem egy évvel derült ki, hogy újra kell tervezni és építeni a két forgalmas csomópontot. Erre 500 millió forintot különítettek el eddig, a pénz azonban csak egy körforgalom kiépítésére elegendő, pedig mindkét kereszteződésben ez lenne a legbiztonságosabb.

A legbiztonságosabb a körforgalom volna, hiszen ezt megközelítve lassítanak az autósok. Körforgalomban is történhet karambol, de ha kisebb sebességgel ütköznek az autók, akkor talán nem olyan súlyos a baleset – mondta Szombati Andrea, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A békéscsabai elkerülő út 4,7 milliárd forintból épült meg. Ezen az útszakaszon májusban kezdődik az új csomópont tervezése, a körforgalom 2008-ra készülhet el. Addig csak táblák és koszorúk figyelmeztetik az autósokat a balesetveszélyre.