KOREAI TÚSZOK – telefonált az egyik fogoly

Telefonon nyilatkozott a francia hírügynökségnek (AFP) az afganisztáni tálibok fogságában lévő dél-koreai túszok egyike. A nő közölte, hogy a 21 foglyot kisebb csoportokra szedték szét a tálibok, ők négyen vannak, mindannyian betegek, és napról napra rosszabb állapotban vannak.

A beszélgetés úgy jött létre, hogy a fogvatartók egyike felhívta az AFP riporterét, majd átadta a kagylót a nőnek. Azt egyelőre nem sikerült ellenőrizni, hogy valóban a túszok egyike beszélt-e. Nevét koreaiul, mondatai egy részét angolul, illetve a perzsa nyelv Afganisztánban beszélt dari változatában adta elő. Közölte, hogy haza akarnak menni, nem akarnak meghalni. Hozzátette, nem tudja, meddig bírják még ki. ”
Ártatlanok vagyunk, azért jöttünk, hogy segítsünk a beteg embereken, de most már mi vagyunk betegek” – mondta. Arra kérte a fogolytárgyalókat, hogy ne indítsanak katonai akciót, mert akkor a túszok komoly veszélybe kerülnek.

Dari nyelvre váltva azt mondta, hogy a 21 fős segélycsapatot több kisebb társaságra szedték szét a tálibok, így azt sem tudja, hogy élnek-e egyáltalán. Elmondta, hogy nem bírják a nagy meleget, nem képesek sem enni, sem aludni, állapotuk egyre napról-napra rosszabb. Arra kérte Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt, korábbi koreai külügyminisztert, XVI.Benedek pápát, illetve az afgán és koreai kormányt, hogy járjanak közbe kiszabadulásuk érdekében.

A dél-koreai túszok keresztény önkéntesek, akik humanitárius segélynyújtásra érkeztek Afganisztánba. Két héttel ezelőtt ejtették őket fogságba. Eredetileg 23-an voltak, de kettőt a tálibok már kivégeztek.

A 21 túsz kiszabadítására indított tárgyalások elakadtak, mert az afgán kormány nem hajlandó a túszejtők követeléseinek eleget tenni, és tálib bebörtönzötteket szabadon bocsátani.