KOREAI TÚSZOK – A tálibok dél-koreai diplomatákkal fognak tárgyalni

A tálibok hajlandóak dél-koreai diplomatákkal találkozni, hogy közvetlenül tárgyalhassanak a 15 napja Afganisztánban túszul ejtett 21, még életben lévő segélymunkás sorsáról. A szélsőséges fegyveresek szerint a rossz egészségi állapotban lévő koreaiak ügye téma a Fülöp-szigeteki Ázsia-csúcson is. Az amerikai külügyminisztérium államtitkára azt mondta Manilában, hogy az Egyesült Államok nem tervez katonai akciót a túszok kiszabadítására.

A koreai diplomaták és a tálibok találkozni fognak, most már csak az a kérdés, hogy hol és mikor jön létre a találkozó – mondta Miradzsuddin Pattan, Ghazni tartomány kormányzója csütörtökön az AFP francia hírügynökségnek.

Szöul közben diplomáciai offenzívát indított a túszok kiszabadítására. Csütörtökön a dél-koreai külügyminiszter John Negroponte amerikai külügyminiszter-helyettessel tárgyalt a Fülöp-szigeteken megrendezett Ázsia-csúcson. Nyolc koreai képviselő Washingtonba utazott, hogy az Afganisztánban huszonhétezer katonát állomásoztató Egyesült Államok segítségét kérje a válság megoldásában.

Amerika nem tervez fegyveres túszmentő akciót – közölte újságírókkal Cristopher Hill, az amerikai külügyminisztérium államtitkára csütörtökön Manilában, a harminc ország részvételével zajló konferencián.

A tálibok szóvivőjeként ismert Ahmad Juszufi szerdán azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy két túsz megbetegedett, állapotuk súlyos és gyógyszeres kezelésre szorulnak.

A szélsőséges szervezet tagjai július 19-én ejtették túszul a keresztény segélymunkásokat. Két foglyot azóta kivégeztek, az életben maradtak életéért cserébe nyolc társuk szabadon engedését követelik.