Miskolc

2019.10.24. 20:00

Nincs szezonja még az influenzás betegségeknek

Influenza még nincs, de az ingyenes védőoltás már kérhető a házi­orvosoknál.

Mindenkinek javasolják a védőoltást (illusztráció)

Működik az influenzafigyelő szolgálat. Az ÁNTSZ honlapján friss információk állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatosan. A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2019. október 7–13. között az országban

4 050 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

A betegek 20,6 százaléka 0–14 éves gyermek, 43,2 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,9 százaléka, 9,3 százaléka a 60 éven felüliek közül került ki. A Nemzeti Nép­egészségügyi Központban a hagyományos beküldés keretén belül érkezett mintákban influenzavírust nem azonosítottak, influenzaszerű megbetegedések halmozódását nem jelentették.

Oltással védekezhetnek

A megelőzést azonban már most érdemes elkezdeni az immunrendszer megerősítésével, vitaminok fogyasztásával. Az influenza elleni ingyenes védőoltást is igényelhetik a háziorvosoknál.

Főképpen az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek javasolják, illetve akiknek a környezetében ilyen beteg vagy kisgyermek van – tudtuk meg dr. Kertész Éva háziorvostól. Ez a „fészek­immunitás”, hogy a környezet se legyen fertőzött. Hiszen ha maga a páciens nem tudja az oltást valamilyen ok miatt megkapni, akkor fontos, hogy a családjában élők védettek legyenek, tőlük ne tudja elkapni a betegséget.

Az ingyenes oltás esetében az érintettek köre jellemzően a 60 éven felüliek, krónikus betegek és a várandós nők, valamint a sérülékeny immunrendszerű emberek és azok környezete.

Tüdőgyulladás ellen is

A doktornő hozzátette, hogy egyébként mindenkinek javasolja az oltást, hiszen az influenza szövődményei lehetnek súlyosak is. Nem lehet tudni, melyik évben milyen szövődménnyel kell számolniuk az orvosoknak, mire kell felkészülni. Mivel az időjárás enyhe, sőt a szokásosnál jóval melegebb, ezért ebben az évszakban még nem jelentkeztek a rendelőben influenzaszerű tünetekkel. Az is igaz viszont, hogy pont ez az enyhe idő, a reggeli ködös, nedves időjárás kedvez hosszú távon a baktériumok, vírusok terjedésének. Amit még fontosnak tart kiemelni a háziorvos, az az, hogy létezik védőoltás tüdőgyulladás ellen is, ami ugyan nem ingyenes, de erősen ajánlott a már említett, érintett körbe tartozó pácienseknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában