KORDONTÖRTÉNET

A Kossuth teret még október 23-án minősítette Gergényi Péter műveleti területté, miután az akkor már egy hónapja ott tüntető csoportok nem akarták alávetni magukat a rendőrségi átvizsgálásnak. Bár az első tervek szerint csak egy hónapig maradtak volna a kordonok, a biztonsági kockázatra hivatkozva a fővárosi főkapitány meghosszabbítatta a határidőt.

A Parlament elkerítését többen is élesen bírálták. Az ellenzéki pártok többször hangot adtak annak, hogy szerintük nincs szükség rá, még az SZDSZ-es Fodor Gábor is a kordon elbontását sürgette. Sajtóhírek szerint egy ideje Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem nézte jó szemmel a fémkerítést.

Február elején a Fidesz politikusai frakcióülésüket félbehagyva nekiláttak a kordon lebontásához. A rendőrök nem szóltak közbe, néhány órával később azonban ismét felállították a teret elszigetelő kordont. A bontásban résztvevő képviselőket pedig feljelentették.

Szilvásy György kancelláriaminiszter ezután jelentette be, hogy március 15-ig biztosan marad a kordon, mert egyes jelentések szerint szélsőséges csoportok a nemzeti ünnepre időzítenék akciójukat a Parlamentnél.

Egy hónappal ezelőtt az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője még azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy március 31-ig marad a kordon a fővárosi Kossuth tér körül, ezután a rendőrök elbontják. Ezután elvileg ismét lehet majd demonstrációt bejelenteni a Parlament előtti területre.

A rendőrség március 19-én, hétfőn – egy kockázatelemzést követően – elbontja a fővárosi Kossuth téren tavaly ősszel felállított kordont – ezt Bene László, országos rendőrfőkapitány jelentette be március 16-i sajtótájékoztatóján.