Korán született az átalakítás – Vasárnap Reggel

A fővárosi önkormányzat még áprilisban szavaz a Schöpf-Merei Kórház magánkézbe adásáról – értesült a Vasárnap Reggel. Ha a közgyűlés rábólint, akkor májusban már lehet licitálni a körülbelül egymilliárd forint értékű intézményre. Garamvölgyi György, a kórház főigazgatója is pályázik, aki 11 kollégájával kft-t is alapított ehhez, magánszülészetként működtetnék tovább az intézményt.

Miközben Magyarországon szinte népbetegségnek számít a koraszülés, addig Budapesten a korszületteket ellátó 6 intenzív központból kettőt bezártak. A magyar csecsemők 9 százaléka idő előtt érkezik, ez kétszerese az uniós átlagnak. Ettől függetlenül a csecsemőhalálozási mutatók megegyeznek a nyugat-európai átlaggal. Ez azt jelenti, hogy ezer élve születésre 5,2 haláleset jut.

A Schöpf-Merei Kórházban és az Országos Gyógyintézeti Központban megszűnt szakellátást a Semmelweis Egyetem veszi át, utóbbi azonban ehhez nem kapott megfelelő finanszírozást. Az új centrumban évente 800-900 koraszülöttre számítanak. Erre 25 intenzív ágy áll rendelkezésükre, ám szükség esetén akár több gyermeket is képesek fogadni – mondta Machay Tamás, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese.