Ózd hírei

2012.03.27. 10:52

A határmenti fejlesztések reményében

Ózd, Putnok - A Sajó-Völgyi EGTC már a jövőt készíti elő a magyar-szlovák határ környéki városokban.

Ózd, Putnok - A Sajó-Völgyi EGTC már a jövőt készíti elő a magyar-szlovák határ környéki városokban. Négy település részvételével megalakult a Sajó-Völgyi EGTC, vagy ETT, amely a jövőben a határ menti fejlesztések minél nagyobb mértékű megvalósulását segítheti elő. A társulásban az ózdi, a putnoki, a rimaszombati és a tornaljai önkormányzat vesz részt. A városok közösen sokkal nagyobb eséllyel pályázhatnak majd Európai Uniós forrásokra, ezzel a szomszédos kapcsolatok is jóval erősebbek lehetnek a mostaninál.

Széles lehetőségek

- Az EGTC egy angol kifejezésnek a rövidítése, amit mi leegyszerűsítve úgy használunk, hogy Európai Területi Társulás – mondta el kérdésünkre Ocskay Gyula, a Határon Átnyúló Kezdeményezések Közép-Európai Segítő Szolgálatának főtitkára. – Ebből a névből nagyjából adódik is, hogy miről van szó. A kistérségi társulások mintájára jött létre ez az önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, magyar és szlovák résztvevőkkel. Az alapszabályban a lehető legszélesebbre szabtuk az együttműködés lehetőségeit. A beruházás élénkítéstől, az egészségügyi együttműködésen keresztül a környezetvédelmen át akár infrastruktúrális fejlesztések is elérhetőek lesznek. A két országban ezen a területen viszonylag magas a hátrányos helyzetűek aránya, rájuk is gondol a létrejött társaság.

Ocskay Gyula kiemelte: az Európai Unió a jövőben megemeli a határmenti pályázatok támogatottságát, ezért is fontos volt, hogy létre jöjjön a Sajó-Völgyi EGTC. Ugyanakkor a főtitkár kiemelte: a részvevő partnertelepüléseken múlik majd, hogy ez mennyire lesz sikeres, hogyan és milyen mértékben tudják majd tartalommal megtölteni.

Szorosabb kapcsolat

- Az ózdi önkormányzat is elfogadta az alapszabály és egyezmény tervezetet, ami döntő fontosságú volt a hivatalos bejegyzéssel kapcsolatban – tette hozzá Fazekas Zoltán, Ózd alpolgármestere. – Ezzel komoly lehetőségünk nyílik olyan beruházások megvalósítására, amely mindkét ország, mindkét térségét erőteljesen érinti. Itt gondolhatunk szennyvíz, ivóvíz fejlesztésekre, de akár az egyáltalán nem megoldott közösségi közlekedés javítására is. Az úthalózat is javításra szorul Észak-Borsod és Dél-Szlovákia között, ami így sokkal könnyebben elérhető lesz. Rimaszombattal Ózdnak most is meglévő testvérvárosi kapcsolata van, ám ezzel jóval erősebbre fűzhetjük a szálakat. Akár kulturális, akár a társadalmi vonalat tekintve. Úgy érzem, hogy ez egy fontos lépés a mai világban, akkor a mikor kistérségekben, és régiókban gondolkodunk.

–ME-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!