Könyvtári Napok – idén is megbocsátanak a lejárt könyvtári könyvekért

Idén is megrendezik itthon a Könyvári Napokat október 7-étől 12-ig, ebben az évben a tini olvasók lesznek középpontban. A rendezvénysorozat kiemelt eseménye a Könyves Vasárnap, ami egyben a “megbocsátás napja” is. Ekkor a rég elfelejtett könyvtári könyveket mindenféle büntetés nélkül lehet visszavinni ugyanis az intézményekbe. A Könyvtári Napokon 386 település több mint 400 bibliotékája vesz részt, összesen több mint 2200 programmal.

Idén október 7-e és 12-e között rendezik meg a hagyományos Könyvtári Napokat. A “Könyvtárak összefogása a társadalomért ” című program középpontjában a tini olvasók lesznek idén – tájékoztatott az Informatikai és Könyvtári Szövetség elnöke. Fodor Péter a Független Hírügynökségnek elmondta: országosan több mint 2200 programmal készülnek a könyvtárak. Külön a tinik több mint 1300 programból válogathatnak.

Az egyhetes rendezvénysorozaton egyébként országosan 386 település több mint 400 intézménye vesz részt. A Könyvtári Napok kiemelkedő eseménye október 12-én a Könyves Vasárnap lesz: nemcsak közkönyvtárak, hanem egyetemi, egyházi és pedagógiai könyvtárak is kinyitják kapuikat ezen a napon – hangsúlyozta Fodor Péter.

A Könyves Vasárnapon az intézmények jelentős részében ingyen lehet beiratkozni, és ez a “megbocsátás napja” is egyben. Ez azt jelenti, hogy nyugodtan vissza lehet visszavinni rég elfeledett könyvtári könyveket, a késésért akkor nem kell büntetést fizetni. A szövetség elnöke ezzel kapcsolatban megjegyezte: országosan több tízezer kötet kerül ilyenkor vissza a tulajdonos könyvtárakba. Volt olyan eset is, hogy évtizede eltűntnek hitt könyvek lettek meg. Október 12-én 183 településen csaknem 600 programmal készülnek a könyvtárak.

A résztvevő intézményekről és a programokról részletes tájékoztatás a http://osszefogas.kjmk.hu internetes oldalon olvasható.