Helyi közélet

2009.01.06. 13:59

Menzai ebéd 200-ból? Főzni kevés, kifizetni sok

<p>Miskolc - Míg a szülőknek most is komoly terhet jelent az iskolai étkeztetés kifizetése, addig a konyhák alig tudnak kijönni az összegből. De tényleg: hogy tudnak egy ebédet 200 forintból megfőzni?&#160;<A href=""><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /></A><A href="http://apps.boon.hu/download/emtippek/m15.pdf"><B>Menza és iskolai büfé</B></A> [.pdf - 87KB]</p>

Könnyen elképzelhető, hogy napi – átlagban – 200 forintból, milyen ebéd készíthető egy gyereknek. Főleg akkor, amikor az energia- és élelmiszerárak is drágulnak. Persze az iskolai étkeztetés sem lesz olcsóbb, de Miskolcon azt ígérik: nem lesz drasztikus drágulás.
Mint minden évben, az idén is a márciusi közgyűlési ülés – amikor is a költségvetést tárgyalják a képviselők – dönt majd az iskolai étkeztetés árának emeléséről – mondta kérdésünkre Takács Gyula, az önkormányzat pénzügyi, adó- és gazdálkodási főosztályának osztályvezető-helyettese. Hozzátette: ezért várhatóan április 1-től emelkedik majd az étkeztetés díja Miskolcon.
Felelőtlenség lenne most megmondani, hogy mennyivel emelik az árat – folytatta –, de az elmúlt évek tapasztalata alapján elmondható, hogy 10 százaléknál nem lesz nagyobba drágulás. Így fogalmazott: minimális lesz az emelés, nem drasztikus.

Megkötve

A miskolci önkormányzat saját konyháin keresztül látja el az iskolák, óvodák étkeztetését, nem külső szolgáltató segítségével. Az egyik legnagyobb konyhája a Központi Lánykollégiumnak van, ahol körülbelül 1500 emberre főznek naponta. Egy személyre csaknem 180 forintból készítik az ebédet. Elég ez a pénz? „Nem, de ki kell hozni ennyiből. Plusz, mínusz 5 százalék eltérés engedélyezett” – válaszolta Repka Géza élelmezés vezető. Jó lenne táplálóbb ételeket készíteni, de meg van kötve a kezünk – tette hozzá.

Ahhoz, hogy ennyi pénzből kigazdálkodják a gyerekek ételeit spórolásra és leleményességre van szükség. Spórolni például úgy tudnak, ha a beszállítótól kedvező ajánlatot kapnak, vagy akciós termékekhez jutnak – magyarázta.
Elmondta: ami az étkeztetéssel szemben elvárás lenne, azt ebből a pénzből nem tudják nyújtani, hiszen ebből lehetetlen gazdagabb köretet, több salátát feltálalni a gyerekeknek. A hús adagok is olyanok, hogy vagy jól laknak, vagy sem – tette hozzá.
Mint mondta volt olyan év, hogy már december elején emelni kellett az étkeztetés díját, mert drasztikus áremelkedés volt, ezért a költségvetésük megcsúszott – fogalmazott. Szerinte változatosabb akkor lehetne az étkeztetés, ha legalább másfélszeresével megemelnék a díjat, akkor jobb minőségű ételt kaphatnának a gyerekek – mondta.

Valahol spórolni kell

A szülők hallani sem akarnak a másfélszeres emelésről, nekik már így is sok, amit fizetni kell. Kovácsné Toller Mónikának két gyermeke van, az egyik óvodás, a másik általános iskolába jár. Eddig ingyen étkeztek, ugyanis támogatást kaptak. Ez februárban lejár, majd újra lehet igényelniük. Ha nem kapnák meg a támogatást, akkor csaknem 12 ezer forintba kerülne a gyerekek étkeztetése. „Ezt nem tudjuk kifizetni, így kivennénk a gyereket a napköziből, és itthon oldanánk meg az ebédjét – mondta az anyuka. Egy keresetünk van, és vannak más kötelezettségeink is – például hitelek –, valamint a gáz árát is emelik, így valahol spórolnunk kell – magyarázta.

A megye márciustól emel

A megyei önkormányzat által fenntartott oktatási intézményekben a Sodexho Kft. látja el az étkeztetést. Az áremelést a februári megyei közgyűlési ülés hagyja majd jóvá, de várhatóan 4,5 százalékkal emelkedik az étkeztetési díj március 1-től – mondta Gergely Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke.
Hozzátette: a cég 7,5 százalékos emelést akart, de az önkormányzat ragaszkodott a kisebb emeléshez. Ajánlatukra a cégtől még nem kaptak választ – tudtuk meg.
Jelenleg a megyei fenntartású intézményekben egy teljes étkeztetés – átlagban – 341 forintba kerül – mondta.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában