Kontinentális Kupa – A lettek állították zöldre a szabadjelzést

Kontinentális Kupa – A lettek állították zöldre a szabadjelzést
Miskolc – Miskolcon pénteken megkezdődött a jégkorong Kontinentális Kupa 2. forduló B csoportjának háromnapos tornája.

A résztvevő négy csapat körmérkőzést vív ebben a kvartettben, a győztes pedig november 22–24. között az olaszországi 3. fordulóban küzdhet majd a négyes döntőbe jutásért. Az első meccsen a Jesenice a papírformának megfelelően simán verte a halvány spanyolokat, akik a látottak alapján aligha „rúgnak labdába” Miskolcon.

Egyszerű hokiképlet

Mivel a nyitó találkozó két óra alatt lezajlott, így nem kevesebb, mint kilencven percet kellett várni a DVTK Jegesmedvék fellépésére, a jégcsarnokban pedig olyan csend támadt, hogy még egy légy zümmögését is hallani lehetett volna. A szlovénok és a spanyolok produkciója láttán Pásztor György, a sportág legendás nagy öregje a sajtóhelyen megjegyezte:

– Ha a hazaiak megverik a letteket, zöld lehet az út a tovább­jutás felé vezető úton.

Ebből kiindulva egyszerű volt a hokiképlet pénteken este: a piros-feketéknek két vállra kellett fektetniük a rigaiakat. Azt a kezdés előtt persze senki nem tudta, hogy tényleg ez az összecsapás lesz-e a torna „döntője”… A nagy tétre való tekintettel mindenesetre Hajóst és Láda B.-t is „összedrótozták” a Macik. Volt megnyitó is: Jan-Ake Edvinsson, a Nemzetközi Jégkorong Szövetség svéd delegátusa és dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere mondta el gondolatait.

DVTK-Riga-01-aj

Hét kiállítás

Az iram az elején minden határt átlépett, a nagy rohanásban azonban a hazaiak elfelejtették kihasználni emberelőnyüket, sőt Ozolins majdnem kecsegtető helyzetbe került. Az 5. percben Miskolczi „csellózott” a bal oldalon, de lehetetlen szögbe került, így nem tudta bevenni a kaput. Nem sokkal később Tóth A. légszerelése után Galanisz csaknem átemelte a korongot a jégen hempergő Ancs fölött. Dudasék a kanadai fegyverrel operáltak: a kékvonalról nagy erővel a palánkra lőtték a játékszert, majd a visszapattanóra rákorcsolyáztak és előadásuk élvezhető volt. A 8. percben Dudas állt ki bottal való akasztás miatt, így jöhettek a lettek. Ebből sem lett semmi, majd a miskolciak újabb fórja is eltelt. A vezetőbíró lengéscsillapítónak elővette az ilyenkor szokásos páros kiállítást a repertoárjából, ezzel jelezte, hogy nyugalmat kér, a jégen pedig ő az úr. Ancs és Adorján egyaránt sokat dolgozott és mindkét portás állta a „sarat”. A 16. percben Miskolczi középről célzott, de balszerencséjére pont a hálóőrbe. A túloldalon Begovs szerezhetett volna vezetést a Rigának, de addig cselezett, amíg elpuskázta helyzetét. Az első harmad végén a Jegesmedvék nem tudták megbosszulni a lettek negyedik kis büntetését sem.

DVTK-Riga-22-aj

Gyors gólok

A második harmad elején emberelőnybe került a hazai együttes és Sagert lövését követően a korong Ancs lába között vágódott a ketrecbe (1-0). Mindössze negyvenhét örömteli másodperc telt el, amikor Kurmis közelről egyenlített (23. perc: 1-1). A 26. percben már fordult a kocka: Lavrenovs emberfórban vette be Adorján kapuját (1-2). Izgalmas, látványos, élvezetes volt a találkozó. Helyenként fölényben játszottak a vendégek, akik percekig a miskolci harmadban tartották a korongot. A DVTK Jegesmedvék játékosai nem tudtak kibontakozni, így elmaradtak szokott teljesítményüktől. A 37. percben Begovs emberhátrányból kanyarodott a kapu elé, de fonákkal már képtelen volt túljárni Adorján eszén. A 40. percben Gőzt fülön találta egy korong, összegörnyedve lekorcsolyázott, majd az egészségügyi személyzet vette kezelésbe, és később visszatérhetett társai közé.

A záró felvonásban mindent egy lapra kellett feltenniük a piros-feketéknek. Ivanovs kiállítása után öt a négy ellen próbálkozhattak a Macik, a levegőben is lógott az egyenlítés, amely végül elmaradt. Ziccereket hagytak ki a Jegesmacik, majd Vojtkó ült ki százhúsz másodpercre, de csapatának tagjai kis híján egalizáltak, Ancs azonban remekelt a kapuban. Brakss kettő plusz kettő perces büntetését is megúszta a Riga. A hajrában felbillent a pálya, Mayer Péter pedig időt kért, majd lehozta kapusát, de maradt az 1-2.

– Kolodzey Tamás –

Jegyzőkönyvek

DVTK Jegesmedvék – Mogo Riga (lett)
1-2 (0-0, 1-2, 0-0)

Jégcsarnok, 1400 néző. V.: Liptrott (nagy-britanniai) – Somos, Soós (magyarok).

DVTK Jegesmedvék: Adorján – Sagert 1, Dudas, Galanisz (1), Pavuk, Somogyi – Gőz, Leppanen, Hajós, Tóth A., Dansereau – Laczkó, Vojtkó, Láda B., Miskolczi, Booras – Cseter, Popovics, Ritó. Vezetőedző: Mayer Péter.

Mogo Riga: Ancs – Lavrenovs 1, Ivanovs, Durdins (1), Ozolins (1), Zelubovskis – Brakss, Demiters, Prusis, Feoktistovs, Begovs – Saviels, Teluskins, M. Lipsbergs, E. Lipsbergs (1), Kurmis 1 – Lans, Sancovojs. Vezetőedző: Olegs Sorokins.

Kiállítások: 18 perc+10 perc fegyelmi (Dudas)+végleges fegyelmi (Tóth A.), ill. 20 perc+végleges fegyelmi (Demiters).

Mayer Péter: – Iszonyatos mennyiségű helyzetet nem tudtunk gólra váltani. Gyakran csak centiken múlt, sokszor a gólvonalon állt meg a korong, de nem befelé, hanem kifelé jött. Ilyen a jégkorong…

Olegs Sorokins: – Nagyszerűen küzdöttünk, dicséret illeti a fiúkat. A hajrában beszorultunk, de sikerült megőrizni előnyünket.


Acroni Jesenice (szlovén) – CH Jaca (spanyol)
3-1 (1-0, 2-1, 0-0)

Miskolc, 200 néző. V.: Garbay (francia) – Ozsváth, Soltész (magyarok).

Acroni Jesenice: Pavlic – Erman 1, Tosic, Manfreda (2), Remar 1 (1), Rasjar – Ejup, Dolinsek, Jeklic, Pesjak 1, Cizmar – Rakovic, Cerkovnik, Zidan, Sodja, Brus – Kraigher, Glavic, Lahajnar. Vezetőedző: Dejan Varl.

CH Jaca: Alcaine – Fuente, Betran G., Perez, Carbonell, Montreuil – Hernandez, Palacios, di Sei (1), Gonzalez G., Betran A. – Corbo (1), Gonzalez P. 1, Luis, Pantoja, Arbues – Lacasa, Estuan. Vezetőedző: Miguel Baldris.

Kiállítások: 4 perc, ill. 6 perc.
Sporthírek


hirdetés


hirdet�s