Konszolidálnák a szocialisták az egészségügyi reformot – Vasárnapi Hírek

Nem tolonganak az egészségügyi tárca vezetésére alkalmas jelöltek, ezért nem nevezték meg egyelőre Molnár Lajos utódját az SZDSZ-nél. Közben a szocialisták a háttérből jelzik a liberálisoknak, hogy milyen típusú minisztert tudnának elképzelni – értesült a Vasárnapi Hírek. A lap szerint állítólag az MSZP-ben sem tudják még, ki lesz a jelölt.

A szocialisták elképzelhetetlennek tartják, hogy felbomlana a koalíció az egészségügyi reformmal kapcsolatos esetleges viták miatt. Az MSZP ugyanakkor konszolidációt szeretne, vagyis azt, hogy vegyék számba az átalakítás eddigi eredményeit és korrigálják a terveket ott, ahol kell. Mindez nem jelentené viszont a reform leállítását – tudta meg a lap.

A Vasárnapi Hírek értesülései szerint a szocialisták fékezni sem akarják a reformokat, de a liberálisokkal szemben csak 2009-ben indítanák be az új biztosítási rendszert. Az MSZP sem hagyná érintetlenül az egészségügyi pénztár működését, de inkább az osztrák modellt venné át. Ez azt jelenti, hogy regionális megoldásokban gondolkodnak, miközben a kiegészítő biztosítások területén elindulhatna a piaci verseny.

A Független Hírügynökség pénteken kormányzati forrásokból úgy értesült, hogy Horváth Ágnes államtitkár lesz az egészségügyi miniszter, Fodor Gábor pedig Persányi Miklóst váltja a környezetvédelmi és vízügyi tárca élén.