Miskolc

2019.10.17. 16:00

Kevés a jó szakember, fontos az utánpótlás

„Építsd a jövőd!” címmel szervezett építőipari pályaválasztási rendezvényt a Szakképzési Centrum.

Nagy-Hankó Krisztina

Érdekes bemutatókkal igyekeztek felkelteni az érdeklődést a képzés iránt

Fotó: Kozma István

A Miskolci SzC Fazola Henrik Építőipari és Művészeti Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája adott otthont az eseménynek, melynek célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiataloknak az építőipari szereplők, valamint az oktatási intézmények együttműködésével élményalapú bemutatókkal keltsék fel az érdeklődést és segítsék a fiatalokat pályaválasztásukban. A tervezéstől a kivitelezésig mindent megtaláltak a tanulók, akiket tíz állomáson vártak érdekes és játékos feladatokkal.

 

Komoly munkaerő hiány van a területen, ebből következik, hogy aki az építőiparban dolgozik, jobb kondíciókkal tud munkát vállalni – mondta Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja. Ez egy nagyon gyorsan fejlődő szakma, főleg technológiailag, ma már „okos” házakat építenek, ami egyre izgalmasabbá, bonyolultabbá teszi. A jövő évtől megújul a teljes képzési rendszer, az a cél, hogy mindenkihez eljussanak az információk, amelyek elérhetőek lesznek interneten is, ahol a diákok pár kattintással mindent megtalálnak – hangsúlyozta Kiss Gábor.

Sokrétű szakma

Szegenyák Balázs, másodéves épületgépész-technikus az egyik állomáson várta az általános iskolásokat. Nemcsak épületgépészetet tanul, a szakmája széles körű ismeretek nyújt, a klímatechnika kifejezetten érdekli – emelte ki. Annak idején tudatosan választotta a Kós Károly Építőipari Szakgimnáziumot. Tervben van az egyetem, mint továbbtanulási lehetőség, de a szakmával a kezében is el fog tudni helyezkedni – úgy gondolja.

Házat építene

Mindenképpen szakmát szeretne tanulni, leginkább kőműves vagy villanyszerelő szeretne lenni – mondta Rontó Krisztián, a Szent Imre Általános Iskola nyolcadikos diákja. Kis kora óta érdekli ez a terület és a szülei is támogatják a döntését. Arra a kérdésre, hogy hol képzeli el a jövőjét, azt válaszolta, hogy mindenképpen itthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!