Könnygázspray-vel zárták le a bulit Edelényben

Be kellett vetni a spray-ket (illusztráció)
Be kellett vetni a spray-ket (illusztráció) - © Fotó: ÉM
Edelény – Megpróbálták kiszabadítani megbilincselt társukat a rendőrség fogságából.

A Kazincbarcikai Járásbíróság január 8-án ítélte el azokat a vádlottakat, akik Edelényben családi házuk udvarán támadtak rá a velük szemben intézkedő rend­őrökre.

Szidták a rendőröket

A megállapított tényállás szerint 2018. május 6-án, a délutáni órákban csendháborítás miatt hívták ki a rendőröket egy edelényi lakóházhoz. A helyszínre érkező rendőröket hangos zene és több ittas személy fogadta. A rendőri intézkedés miatt a helyszínen kisebb zúgolódás alakult ki, majd a társaság egyik férfi tagja odament az intézkedő rendőrökhöz és szidalmazni kezdte őket. A rendőrök többször felszólították, hogy fejezze be az agresszív viselkedését, de a férfi tovább kiabált. Mivel a rendőrök szóbeli fellépése nem volt elegendő a férfival szemben, így megbilincselték és a szolgálati gépjárműhöz kísérték.

Ekkor a helyszínen lévő további személyek utánuk mentek és megpróbálták kiszabadítani társukat a rendőrség fogságából. Rángatni és lökdösni kezdték a rendőröket. A vádlottak csak akkor fejezték be a férfi megmentésére tett kísérletüket, miután könnygázsprayt vettek be velük szemben.

Fellebbeztek

A vádlottak felelősségét csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak elkövetése miatt állapította meg a bíróság, melyért az első és másodrendű vádlottakat egyenként 3 év 7 hónap börtönbüntetésre, míg a harmadrendű vádlottat – 3 évi próbaidőre felfüggesztett – 2 év börtönbüntetésre ítélte. A bíróság a kiszabott büntetések megállapítása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a társadalmi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások és a jogszerűen intézkedő rendőrökkel szembeni támadások régiónkban igen elszaporodott bűncselekmények.

Az ítélet ellen a vádlottak és a védőik fellebbezést jelentettek be, míg az ügyész 3 nap gondolkodási időt tartott fenn. Az ügy a Miskolci Törvényszéken folytatódik.

ÉM