Könnygáz és erőteljes biztonsági intézkedések a koszovói elnök beiktatási ünnepségén

Belgrád/Pristina – Hashim Thaci koszovói elnök pénteki beiktatása sem maradhatott mentes az ellenzéki támadásoktól: nem sokkal a beiktatási ceremónia előtt két könnygázgránátot dobtak a koszovói főváros főterére annak ellenére, hogy már a rendezvény előkészületei idején is több száz rendőr ügyelt a biztonságra.

Helyszíni jelentések szerint a téren terjengő könnygáz miatt néhány vendég köhögési rohamot kapott, és könnyezett a csípő füsttől.

A pristinai sajtó beszámolói szerint a több mint 1200 vendég jelenlétében zajló rendezvény helyszínét rendőrkordonnal vették körül. Mivel a szervezők 50 országból vártak magas rangú vendégeket, a környező épületeket lezárták, az éttermek és a kávézók nem nyitottak ki, és a központban dolgozók némelyike még a munkahelyére sem tudott eljutni anélkül, hogy ne menne át egy testszkenneren – írta a Zeri című újság a honlapján.

Beiktatási beszédében az új államfő kijelentette: “a Koszovó szabadságáért és függetlenségéért vívott harcok után az Európai Unió, a NATO és az ENSZ-tagságért folytatandó harc következik”. Hozzátette: mandátumának öt éve alatt Koszovó nemzetközi helyzetének rendezésén dolgozik majd, illetve országa részt vesz a szélsőségek és a terrorizmus elleni globális harcban. Leszögezte: jó kapcsolatokra törekszik a szomszédos országokkal, és folytatni kívánja az egyeztetést Szerbiával.

“A párbeszédnek nincs alternatívája. Koszovó és Szerbia viszonyának a normalizáció szakaszából a megbékélés szakaszába kell lépnie” – hangsúlyozta.

Hashim Thaci csütörtökön tette le köztársasági elnöki esküjét. A parlament díszülésén az ellenzék nem vett részt, ezzel egy időben azonban az ellenzék szimpatizánsai kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét.

Markovics Annamária – MTI