Könnyekben tört ki a bíróságon a rendőr, aki lelőtte az ártatlan brazilt

Könnyekben tört ki pénteken az egyik londoni bíróságon az a rendőr, akik agyonlőtte a londoni bombamerényletek idején Jean Charles de Menezest. A rendőr, akinek nevét nem közölték, sírva mondta, hogy meggyőződése volt: a brazil férfi terrorista, aki robbantásra készül.

Jean Charles de Menezest 2005. július 22-én, a London ellen megkísérelt második – sikertelen – robbantásos merénylet után egy nappal lőtték agyon a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának nyomozói, akik azt hitték, hogy öngyilkos merényletre készül. Az akkori rendőrségi beszámoló szerint a 27 éves brazil egy olyan házból lépett ki, amelyet az osztag éppen figyelt. Menezes állítólag nem állt meg a rendőrök felszólítására, hanem berohant a dél-londoni Stockwell metróállomásra, és egy éppen indulni készülő szerelvény egyik kocsijában próbált elrejtőzni. Az üldöző rendőrök utolérték, és egyikük hétszer fejbe lőtte.

A Scotland Yard annak idején 24 órán át ragaszkodott ahhoz az első bejelentéshez, hogy de Menezesnek köze volt a londoni merényletekhez, de aztán ez a teória tarthatatlanná vált, és a londoni rendőrség beismerte a tragikus tévedést.

A rendőr úgy fogalmazott a pénteki bírósági meghallgatáson, amelyen jelen volt az áldozat anyja, hogy egész életén át fogja hurcolni magában szörnyű tévedésének emlékét. “Őszinte részvétemet nyilvánítom a családnak, nagyon, nagyon tiszteletteljesen szeretném kifejezni ezt nekik.”-mondta a rendőr, akinek nevét nem hozták nyilvánossgára. A rendőr elmondta, hogy mit történt, amikor közel került a 27 éves brazil villanyszerelőhőz a metróállomáson azon a napon, amely előtt két héttel tömeggyilkos robbantássorozat történt Londonban. 2005. július 7-én 56-an haltak meg, és 700-án több volt a sebesültek száma a brit fővárosban elkövetett, összehangolt robbantássorozatban.

A rendőr úgy fogalmazott, hogy ha lett volna választási lehetősége, megtette volna, de nem volt abban a szőrnyű helyzetben. “Életveszélyben voltak a kollegáim, és én is, az volt a dolgom, hogy megvédjem az embereket.”-mondta a rendőr, aki szerint ebben a rendkívül feszült helyzetben és lelkiállapotban követte el a hibát.