Könnyebbé válhat a bankváltás, lesz pozitív adóslista

Akár már a jövő évtől könnyebbé válhat a bankváltás – mondta el a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón Gaál Gyula miniszterelnöki kormánymegbízott. A bankváltáshoz a tervek szerint csak egy nyomtatványt kellene kitölteni és leadni a választott pénzintézetnél. A bankváltás megkönnyítése mellett – 2009-re – a pozitív adóslista bevezetését is tervezik

A kormány tavaly szeptemberben kért fel független szakértőket arra, hogy készítsenek elemzést a lakossági pénzügyi szolgáltatások piacáról, és tegyenek javaslatokat a feltárt problémák megoldására. A javaslatok koordinálására idén februárban bírták meg Gaál Gyulát a MÁV korábbi vezérigazgatóját.

A bankváltástól sokakat visszarettentő komplikált szabályok egyszerűsítése érdekében az ügyfeleknek nem lenne más dolguk mint egy egységesített nyomtatvány kitöltése. A bankváltást jelenleg megnehezíti például, hogy a csoportos beszedési megbízásoknál például végig kell járni az összes szolgáltatót és több hónap, mire minden átfut a rendszeren, ezt is egyszerűsítenék. Megszüntetnék továbbá azt a korlátozást, ami megakadályozza, hogy a lakáshitelekhez kapcsolódó állami támogatások folyósítását átvigyék egyik pénzintézettől a másikhoz.

Komoly változással járna, ha a jelenlegi negatív adóslista kiegészülne a megbízható ügyfelek adataival is, ami csökkenthetné a bankok rossz adósok miatti kockázatát, végső soron a kamatokat is. A Független Hírügynökség kérdésére azonban Gaál Gyula elmondta: konkrét számítást nem végeztek a kamatok csökkenésének lehetséges mértékéről. A teljeskörű hitelnyilvántartás legkorábban 2009. elején válna működővé.

A pénzintézetek önként vállalták, hogy garantálják azoknak a díjaknak változatlanságát, amelyeket a hitelek előtörlesztése esetén számítanak fel. (Az OTP több tízezer ügyfelének kénytelen jelentős összeget visszafizetni az egyoldalúan megemelt díj miatt.)
Az esetenként több száz százalékos kamatra kölcsönt ígérő pénzügyi szolgáltatók alól szeretnék kihúzni a talajt azzal, hogy javasolják a kormánynak, szabályozzák újra az uzsoraszerződés törvényi tartalmát, és vezessék be a kamatplafont.

A Független Hírügynökség kérdésére Gaál Gyula elmondta: foglalkoztak a rászorulók számára ingyenes vagy kedvezményes költségű alapszámla bevezetésével, de ezzel kapcsolatban még számításokra lesz szükség. Például ahhoz, hogy megállapíthassák, kikre terjedjen ki ez a lehetőség, és ki állja a költségeket.

A bizottság reményei szerint ha a kormány egyetért a javaslattal, akkor akár már jövő évtől egyszerűsödhet a bankváltás.Sporthírek