Könnyebb lesz a jogosulatlan átutalások visszaszerzése

Novembertől könnyebbé válik a csoportos banki átutalással teljesített megbízások közül a jogosulatlanul kifizetett pénz visszaszerzése. A Magyar Nemzeti Bank kiadvánnyal próbálja népszerűsíteni a készpénzkímélő módszert, mert számításai szerint minden lakos évente csaknem egy órát áll sorba a postán csekkekkel. Októbertől egyébként az MNB közvetlenül bírságolhatja a bankokat a nem ügyfélbarát gyakorlatért is.

A bankszámlák használata mögött jelentősen lemarad a csoportos beszedési megbízásokkal teljesített átutalások mennyisége. Noha 12 éve van mód a bankra bízni a rendszeresen fizetendő kötelezettségek teljesítését, sokan félnek megbízást adni, mert attól tartanak, a számlavezető pénzintézet “szabadon garázdálkodhat, holott ez nincs így” – mondta szerdán Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalomért felelős igazgatója. Ezért az MNB kiadványt állított össze Pénzforgalomról mindenkinek címmel, amelyben 45 kérdés-felelet is tartalmazó ismertetőben ad áttekintést a csoportos beszedési megbízás minden részletéről. A kiadvány csak interneten, a www.mnb.hu oldalon olvasható.

A sárga csekk még mindig a legnépszerűbb fizetési mód, noha a készpénz felvétele esetenként sokba kerül, a módszer társadalmi költsége pedig tetemes, amit az MNB idén fog részletesen felmérni. Annyi tudható, hogy tavaly 282 millió csekkes tranzakció ment át a postán, a bankokban ezzel szemben csak 32 millió csoportos beszedési megbízást teljesítettek – mondta Habány Levente vezető fizetési szakértő. Ezzel a jegybank becslése alapján évente 500 millió percet állunk sorba csekkel, ami minden lakosra vetítve átlagosan 50 perc.

Sokan nem tudják, hogy a csoportos beszedés esetén is bármely átutalás letiltható, ha nem érkezett meg 6 nappal korábban a számla, a váratlanul magas követelés kifizetését pedig felső összeghatár megjelölésével lehet megakadályozni – mondta Habány Levente.

Novembertől pedig a mostaninál is könnyebbé válik a vitatott összeg visszaszerzése. A már csak a kihirdetésre váró törvény és MNB-rendelet az uniós normákat követve lehetővé teszi, hogy a banktól 10 napon belül bárki visszakövetelhesse az átutalással teljesített pénzt, ami után a számlavezető veszi fel a kapcsolatot a követelés kibocsátójával. Két feltétel van, az, hogy a megbízás aláírásakor nem ismert az összeg és a szokásos fogyasztástól jelentősen eltérjen az ellenérték.

Az MNB azt tapasztalta, hogy a bankok igen eltérő gyakorlatot folytatnak a csoportos átutalási megbízások teljesítésének felfüggesztésében is – mondta Habány Levente. Van, ahol a jogtalannak tartott összeg kifizetését telefonon is meg tudja akadályozni az ügyfél, másutt viszont ilyenkor törlik a beszedési felhatalmazást is, amit aztán újra kell megadni. Novembertől ez is megváltozik, a számlavezető pénzintézeteknek az ügyfél számára legjobb megoldásokat kell kidolgozniuk, ami nem ró rájuk többletterhet. Ezt pedig az MNB fogja ellenőrizni, amely októbertől már saját maga is kiszabhat bírságot a bankok ellenőrzésekor, nem szükséges a pénzügyi felügyeletet megkérni erre. A korábbi években a PSZÁF súlyos büntetéseket szabott ki bankokra a nem megfelelő ügyfélkiszolgálás miatt – mondta Bartha Lajos igazgató.Sporthírek