Friss hírek

2009.03.05. 13:47

EGÉSZSÉG - Egy antitest enyhíti az eozinsejtes asztmát

<p>A súlyos asztma egy típusát, az eozinsejtes asztmát eredményesen enyhíti egy antitestinjekció - állapította meg egy brit és egy kanadai kutatócsoport. A gyógyszernek kettős előnye mutatkozott: ritkábbak lettek a rohamok, plusz a betegeknek kevesebb szteroidot kellett szedniük.</p>

A kísérletről a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be csütörtökön a New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány alapján.

Nagy-Britanniában becslések szerint félmillió lehet azoknak az asztmásoknak a száma, akiknél a betegséget az eozinsejtek túltermelődése súlyosbítja. Az eozinsejtek a fehérvérsejtek egy fajtája. A magas eozinsejtszint állandó légúti gyulladást okozhat. Ez az állapot olyan súlyos lehet, hogy az ilyen beteg rendszeres kórházi kezelésre szorul.

Az eozinsjtes asztmát prednisone szteroiddal szokták kezelni, de a szteroidoknak nem kívánt mellékhatásaik lehetnek, például hízás és csontritkulás.

A kanadai kutatók 20 olyan beteget figyeltek átlagosan 9 éven át, aki a prednisone mellé mepolizumab antitestet is kapott. Kiderült, hogy ezeknél a betegeknél lényegesen csökkenteni lehetett a prednisone-t anélkül, hogy az asztmájuk súlyosbodott volna. Ellenben azoknál a pácienseknél, akiknek csökkentették a prednisone-t, de nem adtak mepolizumabot, a tünetek erősödtek.

Az analízisek kimutatták, hogy a mepolizumab a normális szintre csökkentette az eozinsejtek számát.

A brit katatók 61 pácienst vizsgáltak, és hasonló eredményre jutottak. A kutatásvezető, Ian Pavord professzor szerint a mepolizumab akár 50 százalékkal is csökkentette a súlyos asztmás rohamok számát, és a betegeknek kevesebb szteroidot kellett szedniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!