Konferencia agrárszakembereknek Kazincbarcikán

Hudák József (jobbra) divízióvezető bemutatta a projektet
Hudák József (jobbra) divízióvezető bemutatta a projektet
Kazincbarcika – A szennyvíziszapról mint termékről a mezőgazdaságban esett szó.

Az Európai Unió Környezet és Energia Operatív Program támogatásával megvalósuló, „ÉRV Zrt. Kazincbarcika-Berentei Térségi szennyvíziszap komposztáló” tárgyú projekt keretein belül Kazincbarcikán rendezték meg a „Szennyvíziszap, mint termék a mezőgazdaságban” című szakmai konferenciát.

A megnyitóbeszédet Molnár Attila műszaki igazgató tartotta, majd Hudák József divízióvezető bemutatta az európai uniós támogatással megvalósuló projektet. Kocsis Roland agrármérnök az Elmolight Bt. képviseletében ismertette, miként jelent a Biomass Super ÉRV komposzt megoldást a mezőgazdaságban dolgozók számos problémájára.

A térség első szennyvíziszap-komposztálója még az idén elkészül, a létesítmény bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként korlátozás nélkül felhasználható terméket, a műtrágya kiváltására alkalmas komposztot állít majd elő.

A konferencián elhangzott, hogy az ÉRV Zrt. megvizsgálta, hogy a szennyvíztisztítás során folyamatosan keletkező szennyvíziszapot milyen módon tudja másodnyersanyagként hasznosítani.

Hudák József elmondta, hogy a kommunális szennyvíziszapok 98–99 százaléka alkalmas a mezőgazdasági felhasználásra. A szennyvíziszap remek komposztalapanyag, a magas nitrogén- és foszfortartalom miatt kedvező a mezőgazdaságban való felhasználásra. A mikrobiológiai irányítású aerob komposztálási technológia használatának legfontosabb eredménye a hulladékstátusz megszűnése.

Megoldás lehet

Kocsis Roland agrármérnök előadásában kiemelte, hogy napjainkban a mezőgazdaság problémája a talajok elsavanyodásának fokozódása és a talaj fizikai szerkezetének romlása. A talajélet egyre sivárabb, a humuszképződés stagnál, vagy lecsökken. Eközben fokozódik a mű­trágyák kimosódása és lekötődése. A problémák megoldása lehet a szennyvíziszap termelési körforgásba való visszaillesztése, a koncentráltan képződő biomasszák termékként történő felhasználása, és komposztáló telepek létrehozása. Fontos a szervesanyag-feldolgozás és -utánpótlás, amely szem előtt tartja a mezőgazdaság igényeit.

ÉM

Címkék:hirdetés
hirdet�s