Konferencia a megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségeiről

A versenyképesség javítása érdekében megváltoztatná a merev hazai erergiaszabályozási rendszert a gazdasági minisztérium, a környezetvédelmi tárca pedig a megújuló és a bioenergia szerepének növelését hangsúlyozta a magyar energia- és környezetpolitika új kihívásairól rendezett keddi budapesti konferencián. A földművelésügyi minisztérium államtitkára a fórumon elmondta: csak a lehetőség és a kellő szabályozás hiányzik a megújuló- és a bioenergia-termelés fokozásához, a belföldi termelőkapacitás nem.

A versenyképesség javítása érdekében meg kell változtatni az energiaszabályozást Magyarországon, jelenleg ugyanis nincs lehetőség nagyobb arányban beállítani a rendszerbe a megújuló energiaforrásokat – jelentette ki Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára a Magyar Tudományos Akadémia, a Szent István Egyetem és GKI által rendezett konferencián. A szakállamtitkár elmondta: a 2007-2020 közötti időszak kormányzati energiakoncepciójában egyforma súllyal szerepel az energiaellátás biztonsága, illetve a versenyképesség és a fenntarthatóság biztosítása. A koncepció célkitűzése alapján a megújuló energiaforrások részaránya a hazai gazdaságban 2013-ig 7-7,2 százalékra, 2020-ig 14-16 százalékra növekedhet.

Magyarország a felhasznált energia 70 százalékát importból szerzi be, ezt a függőséget csökkenteni kell. Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter szerint ez főként nap- és geotermikus energia segítségével lehetséges, a természeti adottságok miatt a vízi-, és a szélenergia hasznosítására kevésbé van lehetőség, a biomasszából előállított energiatermelésnek pedig területi korlátai vannak. A megújuló energiaforrások felhasználásával 5-10 éven belül az import 10-20 százaléka is kiváltható lenne. A miniszter az adórendszer olyan átalakítását szorgalmazta, amelyben az élőmunkát terhelő és az üzleti jellegű adókat csökkentenék, ugyanakkor a vagyoni, illetve negatív környezeti hatással járó tevékenységek adóit növelnék.

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára szerint Magyarországon nincs területi korlátja a bioenergia-termelésnek. Az elérni kívánt bioenergia-, illetve bioüzemenyag-mennyiséget a jelenlegi termelés töredékéből is elő lehet állítani. A gondot az államtitkár a nem megfelelő szabályozásban látja, ami miatt a gazdák Magyarországon nem tudnak az erőművek számára termelni. Alkoholból és biodízelből a hazai termelés kielégíti a belső keresletet. Az államtitkár szerint hosszútávon a Magyarországon felhasznált üzemanyag 10 százalékát is elő lehetne állítani, illetve kivitelre is lehetne termelni.