Konferencia a kompetencia alapú képzésről

Nyíregyháza – A Tavaszi Szakmai Napok keretében rendezett különleges napon a nyílt tanítási órákon kívül 14 órától a kompetencia alapú képzés bevezetéséről szóló konferencia is várja a katedrán állókat.

15:18: Ma már nem a tanár az egyedüli hiteles információforrás, a diákok zöme az internetről, folyóiratokból is tájékozódik. Sok felesleges tudást kapnak az iskolában hasznos tudás helyett, pl. mindent tudnak a dinoszauruszokról, de képtelenek kitölteni egy postai csekket.

A legnagyobb probléma a fiatalok oktatásában, illetve a felnőttek továbbképzésében, hogy egyszerűen nem tudnak jól tanulni.

Miként az orvos minden betegnél egyénre szabott vizsgálatot, gyógyítást végez, a diákoknál is ez lenne sikeres a tömegoktatás helyett. Így megvalósulhat az individualista tanítás, ahol a diák saját képességei szerint a kellő ritmusban fejlődik, tanul, szocializálódik.

14:48: Elhangzott: sok pedagógus veti fel, hogy a mai gyerekek mások, mint szüleik, nagyszüleik. Nehéz lekötni a figyelmüket, lenyűgözni őket egy-egy tanítási órán. A tanulást meg kell szerettetni velük, el kell érni, hogy vágyjanak az ismeretszerzésre. A mai pedagógustársadalom sajnos még régi receptet használ, holott új “ívekre” lesz szükség. A 2003-as Nemzeti Alaptanterv nem hozott átütő változást.

13:56: A tavaly bevezetett kompetencia alapú oktatás kulisszatitkaiba, gyakorlati alkalmazásába nyerhettek betekintést az érdeklődő pedagógusok március 27-én 9 órától a Kertvárosi Általános Iskolában.

A Tavaszi Szakmai Napok keretében rendezett különleges napon a nyílt tanítási órákon kívül 14 órától a kompetencia alapú képzés bevezetéséről szóló konferencia is várja a katedrán állókat.
Programok:
09.00 Máskép(p) – Szövegértés-szövegalkotás 2. osztályban
14.00 Konferencia a kompetencia alapú képzés bevezetéséről (Előadó: Estók Gábor, a MPKKI igazgatóhelyettese)
14.30 Az olvasástechnika differenciált fejlesztése, Életpálya-építés-Környezetismeret, Matematikai-logika az 1. osztályban; Differenciált rétegmunka matematika órán a 2. osztályban.

– Palicz István –