Konferencia 1956-ról a szerencsi várban

Konferencia 1956-ról a szerencsi várban
© Fotó: Bánhegyi Gábor
Szerencs – Az 1956-os emlék­évhez kötődő konferenciát tartottak a szerencsi Rákóczi-vár színháztermében, amelyen nagy számmal jelentek meg a zempléni város középiskolásai. Nyíri Tibor alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy József, egykori 1956-os forradalmár mondta el az ’56-os októberi forradalom 50. évfordulójára írt saját versét. Ezt követően Bereményi Géza és Cseh Tamás: Corvin köziek című dalát adta elő Kovács Kristóf gimnáziumi diák.

– Érdekes dolog, hogy egy több ezer fényévnyire lévő objektumról érkező fény esetében nem tudjuk, mire ideért a fény, maga az objektum létezik-e – mondta köszöntő beszédében Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere. – A történelemről, konkrétan 1956 októberéről sokáig nem azt tanultuk, amit mostani ismereteink szerint tudunk. Amíg a fizikát megváltoztatni nem tudjuk, addig voltak erők, akik a történelemnek ezt a szeletét megpróbálták megváltoztatni. A magyar történelem egyik legszomorúbb ténye, hogy akkor 200 ezer ember hagyta el az országot. Mennyire hiányzik annak a 200 ezer embernek a szellemi tőkéje, valamint az, hogy az ő utódaik nem Magyarországon születtek.

– Veronában voltam egy katolikus konferencián – mondta Wittner Mária, 1956-os forradalmár és szabadságharcos a konferencia nyitóbeszédében.

– Levettem a lyukas zászlót a kabátomról és azt mondtam, ez a zászló így, ha megfordítom, akkor az olasz trikolor, ha visszafordítom, akkor a magyar trikolor, a lyuk a közepében pedig a forradalmunkat jelképezi. A lyukas zászló körbement a termen, majd egy fiatalember azt mondta nekem: ez a lyuk olyan, mint Krisztus sebe, amely a forradalmárokon esett sebeket jelképezi. Azt mondtam neki, ennél szebben még senki nem fogalmazta ezt meg. Túl sok társadalmi igazságtalanság rakódott ránk 1946-tól a rendszerváltásig, amelyektől meg kellett szabadulnunk.

A konferencián az előadások mellett kerekasztal-beszélgetést is tartottak szerencsi ’56-osok részvételével.

ÉM-BG
hirdetés


hirdet�s