Kondomhasználat mellett érvelnek katolikus csoportok

Katolikus csoportok – Európától Amerikáig – nyílt levélben kérték XVI. Benedek pápát, hogy változtassa meg a Vatikán álláspontját a fogamzásgátlással kapcsolatban.

Hatvan szervezet képviselői írták alá a kérelmet, amely a Corriere della Sera című napilapban jelent meg pénteken, a VI. Pál pápa által kiadott “Humanae vitae” (A születésszabályozásról) enciklika kiadásának negyvenedik évfordulóján.

Egyebek mellett brit, brazil, kanadai, francia és egyesült államokbeli katolikus csoportok szignálták a nyílt levelet, amelyben katasztrofálisnak nevezik, hogy a katolikus egyház elítéli a mesterséges születésszabályozást. Szerintük a legszegényebbeket és legelesettebbeket sújtja az 1968-ban kiadott enciklika (pápai körlevél), amely a katolikus hívők számára törvényerejű. Különösen a déli féltekén élők érezhetik hatását, ahol a katolikus vezetésnek nem elhanyagolható befolyása van a politikára és a családtervezésre. Megjegyzik azt is, hogy a rendelkezés életveszélybe sodorhatja a nőket és milliókat tesz ki az AIDS-veszélynek.

2006-ban is sürgették vallási csoportok a pápát, hogy enyhítsen a tiltáson, melynek értelmében például a kondom használata sem megengedhető.