Koncert az Oscar-díjas Rózsa Miklós 100. születésnapja alkalmából

Jubileumi koncerttel emlékezik meg a washingtoni Magyar Nagykövetség Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas zeneszerző születésének 100. évfordulójára szombat este az amerikai fővárosban – áll a nagykövetség közleményében.

A Simonyi András nagykövet kezdeményezésére megszervezett koncertet az 1997-ben Grammy-díjjal jutalmazott Starker János gordonkaművész, Rózsa közeli barátja nyitja meg. Starker 1924-ben született Budapesten, majd 1948-ban települt át az Egyesült Államokba, ahol több világhírű zenekarnak volt vezető csellistája. A koncerten hegedül Anastasia Khitruk, gordonkázik a Starker-tanítvány Emilio Colón és zongorázik Nariaki Sugiura. A zenészek elsősorban Rózsa zenekari és kamarazenei műveiből adnak ízelítőt, de a Kodály-emlékév jegyében felcsendül a 125 éve született zeneszerző zongora-gordonka kettőse is.

A hangversenyen ott lesz a washingtoni látogatáson tartózkodó Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, Tátrai Miklós, a Pénzügyminisztérium államtitkára és Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke is.

Rózsa Miklós 1940-ben települt Hollywoodba, ahol olyan filmeknek volt a zeneszerzője, mint Hitchcock alkotása, a Bűvölet, vagy a “Quo vadis?”, a “Ben Hur” és a “Cid”. Rózsa Miklós nem filmhez komponált “Hegedűversenye” ihlette meg 1970-ben Billy Wilder-t, aki erre alapozta Sherlock Holmes magánélete című filmjét.Sporthírek