Koncepciót sürget a Belváros polgármestere a kormányzati épületek hasznosítására

A kormány és az érintett önkormányzatok által egyeztetett elképzelések kialakítását sürgeti a kiürítendő kormányzati épületekkel kapcsolatban a főváros V. kerületének polgármestere. Rogán Antal szerint a városfejlesztési programokkal összhangban kellene kiírni a pályázatokat az épületek hasznosítására.

Húsz épület, összesen 211 ezer négyzetméternyi terület szabadul majd fel a belvárosban, amikor a minisztériumok átköltöznek az új kormányzati negyedbe. Ennyi épület további hasznosítása már városfejlesztési kérdés, lényeges ugyanis, hogy ne alakuljon ki fantomváros a belvárosból – mondta a Független Hírügynökségnek Rogán Antal, az V. kerület polgármestere. A fideszes politikus ezért azt kéri a kormánytól, jelöljön ki egy minisztert, akivel az önkormányzatok egyeztethetik a konkrét elképzeléseket. A polgármester szerint a Kossuth tér helyzetének rendezése jó példa az együttműködésre.

Rogán Antal elmondta: információi szerint 2007 végére tervezi a kormány a pályázatok kiírását az épületek értékesítésére. Azt azonban semmiképpen nem tartja elfogadhatónak, hogy ezeket minden megkötés nélkül adják el, és évekig üresen álljanak. A polgármester úgy látja: először mindenképpen el kellene készülnie egy, a városfejlesztési programokba illeszkedő koncepciónak, és ezután lehetne kiírni a pályázatokat. Szerinte az épületeket elsősorban turisztikai célra kellene használni.