Koncepciók futószalagon a modellváltásról – Népszabadság

Lovasberényben egyeztetnek május első hétvégéjén a koalíciós pártok vezetői, egészségpolitikusai a több-biztosítós modellel kapcsolatos elképzeléseikről. Úgy tudni, a szocialisták három, a szabad demokraták kettő, az Államreform Bizottság pedig egy hatodik javaslattal érkezik – értesült a lap.

A Népszabadság információi szerint a Draskovics Tibor kormánybiztos által előkészített javaslat lesz a legesélyesebb a megvalósításra. Ez ugyanis eleve úgy íródott, hogy “ne fájjon” se az MSZP-nek, se az SZDSZ-nek.

Draskovics Tibor elmondta: csak olyan rendszer valósítható meg, amelyben senki sem jár rosszabbul, mint amilyen a jelenlegi helyzete. A beszedett járulékok az Egészségbiztosítási Alapba kerülnének, innen pedig fejkvóta alapján, súlyozva kerülnének a biztosítókhoz. Ezzel a kormánybiztos szerint kizárható az, hogy szegényekre és gazdagokra szakosodott biztosítók jöjjenek létre.

Bizonyos ellátások, mint például az anya- és csecsemővédelem, a járványügy és a sürgőségi ellátás továbbra is az állam feladatai maradnak, a különösen nagy értékű beavatkozásokat pedig közvetlenül az alap finanszírozza majd. Az újonnan megalakuló szervezetek mellett megmarad az OEP is, hogy azok, akik nem akarnak választani a biztosítók közül, megmaradhassanak a régi rendszerben.