Kompromisszumos bérajánlat a BKV-tól – nem jönnek a külsős sofőrök

Október 1-től 5600 forinttal kapnának többet a BKV dolgozói, amelyet jövő év január 1-től további 7500 forinttal emelne meg a közlekedési vállalat vezetése – ezt a kompromisszumos béremelési ajánlatot tette a BKV vezetése a sztrájkra készlő szakszervezeteknek. Ez négy hónapra körülbelül 2,5 %, 2008-ban pedig újabb 3 % fizetésemelés. Péntek délután az ajánlatot ismertető Regőczi Miklós kommunikációs igazgató azt is elmondta, hogy a vállalat dolgozóinak bére még tovább emelkedhet, annak megfelelően, hogy az Országos Érdekegyeztető Tanácsban milyen bérmegállapodás fog születni a későbbiekben.

Mindez nem kerül egyetlen fillér pluszpénzbe sem, mert az ajánlat fedezetét a Kollektív Szerződésben rögzített különböző egyéb juttatások átcsoportosításával teremtenék meg – mondta Regőczi Miklós. A BKV vezetése egyébként valótlannak tartja azokat az állításokat, amelyek szerint fenyegetések érték volna a sztrájkban való részvételüket ígérő dolgozókat.

A BKV menedzsmentje örül annak, hogy a szakszervezetek elmozdultak a teljes forgalomleállástól, és a metrón, a HÉV-en és a Fogaskerekűn 20 %-os szolgáltatást ígértek, az egyéb felszíni járműveken pedig óránkénti járatindítást helyeztek kilátásba. Regőczi Miklós szerint ez kevés, de tárgyalási alapnak jó. Erre való tekintettel a vállalat vezetése eltekint külsős járművezetők igénybevételétől.