Kompromisszum is lehetséges az EU csúcson

Az Európai Unió tagállamai a brüsszeli kétnapos csúcstalálkozó első napján, csütörtökön elfogadták, hogy 2020-ra az unió átlagosan legalább 20 százalékkal csökkentse a széndioxid kibocsátás 1990-es szintjét. További viták vannak azonban az Európai Bizottságnak arról az indítványáról, hogy 2020-ra a teljes energiaigény húsz százalékát megújuló energiahordozókból nyerjék.

Pénteken délelőtt az EU soros elnöke, Angela Merkel német kancellár négyszemközti tárgyalást tart azokkal a vezetőkkel, akik ellenzik, hogy az utóbbi kérdésben is jogi érvényű kötelezettséget vállaljanak. Ehhez az egyre kisebb csoporthoz tartozik Magyarország is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a csúcs előtt Brüsszelben elmondta, hogy nem ellenzi a vállalást, de a kötelező érvény azt jelentené, hogy “Brüsszel nyomást gyakorolhat a kormányra és ez nem áll az ország érdekében”. Kiszivárgott hírek szerint a tagállamok többsége már elfogadná, hogy a vállalás jogi kötelezettségekkel is járjon, és az ellenzőket – Prágát, Pozsonyt, Párizst és Budapestet – “testre” szabott kompromisszummal igyekeznek megnyerni. Ennek értelmében az EU vállalás átlagos érték lenne, amelyben eltérőek lehetnek a nemzeti teljesítések.

Franciaország azért is harcol, hogy a környezetbarát eljárásba atomenergiáját is beleszámíthassa – abban az esetben ugyanis könnyen teljesíti az elvárást. A hagyományosan nukleáris energia ellenes országok, mint például Ausztria erről hallani sem akar.