Komorowski a Timosenko-ügy megoldására szólította fel az ukrán elnököt

  Varsó, 2012. május 9., szerda (MTI) – Bronislaw Komorowski lengyel államfő a Timosenko-ügy megoldására szólította fel Viktor Janukovics ukrán elnököt, aki kedden telefonon személyesen értesítette őt a közép-európai államfők hét végére tervezett jaltai csúcstalálkozójának elhalasztásáról – olvasható a lengyel elnöki hivatal honlapján.

A Gazeta Wyborcza napilap értesülései szerint az ukrán államfő azt mondta, a csúcs elhalasztása ellenére a napokban találkozni kíván Komorowskival, hogy megvitathassák az ukrajnai válság megoldásának lehetőségeit. A lengyel államfő elfogadja a meghívást, amennyiben Janukovics a hétéves börtönbüntetését töltő volt ukrán miniszterelnök ügyéről is kész tárgyalni.
Az elnöki hivatal közleménye szerint Komorowski szerdán nyilvánosságra hozza a jaltai csúcsra készült beszédét, amelyben egyes ukrán jogszabályok megváltoztatására hívja fel Janukovicsot. A lengyel államfő már a Visegrádi Négyek hétvégi szlovákiai elnöki találkozóján is jelezte: Jaltában az ukrán törvények módosítását fogja sürgetni annak érdekében, hogy politikai tevékenységért ne a büntetőjog alapján vonják felelősségre a politikusokat.
A Gazeta Wyborcza nem hivatalos értesülései szerint Komorowski a Timosenko-ügy ítéletének törlésére is felszólítja az ukránokat.
Ukrajna kedden elhalasztotta a közép-európai államfők jaltai csúcstalálkozóját, mivel a legtöbb meghívott – tiltakozásul a bebörtönzött Timosenkóval szembeni bánásmód miatt – lemondta részvételét. Több európai politikus a júniusi lengyel-ukrán közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság ukrajnai eseményeinek bojkottját is bejelentette.