Komoly visszalépéseket tapasztal az SZDSZ a környezetvédelem területén

Az SZDSZ kezdeményezi, hogy Magyarország 2011-es uniós elnöksége idején az egyik fő téma a környezetvédelem és a környezettudatosság legyen – jelentette be Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, korábbi környezetvédelmi miniszter. A liberális politikus azt mondta, azt szeretnék elérni, hogy ismét nagyobb figyelmet kapjon a környezetvédelem, szerintük ugyanis a kisebbségi kormány politikájában nem jelenik meg fő szempontként a kérdés és több területen is visszalépések történtek.

Fodor Gábor keddi sajtótájékoztatóján példaként említette, hogy a jövő évi költségvetési tervezet szerint a környezetvédelmi tárca mozgástere csökken a leginkább,7 milliárd forinttal, ami 11,5 százalékos csökkenést jelent. A liberális politikus szerint nem jelenik meg a környezettudatosság a kormányzati munkában, erre példa a kamionstop enyhítése, vagy a Balaton törvény, amely komoly értelmezési vitákat indíthat el az önkormányzatok között. Fodor Gábor kifogásolta továbbá, hogy hiába van még általuk kidolgozott javaslat a környezetvédelmi biztosíték bevezetéséről, nem esik szó róla és nincs hír az adó -és közbeszerzési rendszer zöldítéséről sem.

Az SZDSZ annak érdekében, hogy ismét megfelelő hangsúlyt kapjon a környezetvédelem és a környezettudatosság – mondta Fodor Gábor. Felkérték az SZDSZ Zöld kabinetjét, hogy november 11-re, – az uniós elnökséget előkészítő bizottság ülésére – készítsék el a javaslataikat arról, hogy milyen kérdésekben hallassa Magyarország a hangját. Fodor Gábor példaként az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, a megújuló energiaforrások, a határtokon átterjedő szennyezések és a hulladékgazdálkodás szabályozás kérdéseit említette.

Kérdésre válaszolva Fodor Gábor hozzátette, 2011-ig is konkrét lépésekre készül az SZDSZ a környezetvédelemmel így például a jövő költségvetés, vagy környezetvédelmi témájú törvényjavaslatokkal kapcsolatban.