Komoly betegségekhez vezethez a balkezesek átszoktatása

A balkezes gyerekek átszoktatásának veszélyeire hívták fel a figyelmet a szakemberek a 2. Magyarországi Balkezes Napon a fővárosban. Ha ugyanis erőszakkal nevelnek át valakit arra, hogy jobb kézzel írjon, az beszédhibát vagy akár agyi károsodást is okozhat.
A becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember balkezes.

A 2. Magyarországi Balkezes Nap programjait szombaton Budapesten. A rendezvényen gyógypedagógusok, grafológusok adtak tanácsokat a szülőknek és peadógusoknak az iskolakezdés előtt arról, hogyan kell bánni a balkezes gyerekekkel. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy bár hivatalosan 20 éve tilos, még mindig vannak olyan felnőttek, akik erőszakkal próbálják átszoktatni az ilyen kicsiket arra, hogy a jobb kezükkel írjanak és fogják meg a tárgyakat. Ez azonban különböző beszédhibákat, például dadogást vagy pöszeséget, komolyabb esetben viselkedési zavarokat, sőt agyi károsodást is okozhat – mondta a Független Hírügynökségnek Kiss Erzsébet, a Magyarországi Balkezesek Egyesületének elnöke.

Nincsenek könnyű helyzetben azok a balkezesek sem, akik kimondottan nekik készült eszközöket keresnek az üzletekben. Egy kisiskolásnak például legalább egy ollóra szüksége lenne, hogy ne vágja meg magát. Az országban jelenleg egy cég forgalmaz balkezeseknek készült ollókat, vonalzókat, körzőket, illetve a felnőtteknek konzervnyitókat és dugóhúzókat. A nagy hipermarketekben elvétve lehet találni ilyen balkezes eszközöket, de mivel csak néhány nagy, nemzetközi cégnek jutott eszébe, hogy kifejezetten nekik szóló termékeket is gyártson, ezek általában elég drágák. Ettől függetlenül az egyesület szerint az ország minden részében hozzá lehet jutni ilyen eszközökhöz, még ha nem is mindig egyszerű.

A becslések szerint Magyarországon minden tizedik ember balkezes, de az egyesület szerint ennél jóval többen lehetnek.
A 2. Magyarországi Balkezes Napot azért most tartották meg,mert augusztus 13-án volt a Balkezesek Világnapja.