Kommandósok Soroksáron – a vizsgálat szerint jogszerű volt az akció, de fegyelmi indul

Fegyelmi eljárás indul a rendőrségen a múlt csütörtök hajnali, soroksári kommandós akció miatt – közölte kedden a rendőrség. Ugyanakkor az üggyel kapcsolatban indított szakmai vizsgálat azt állapította meg, hogy az akció szükségszerű, törvényes és jogszerű volt. Korábban a Roma Sajtóközpont hozta nyilvánosságra, hogy fegyveres kommandósok csaptak le több roma család házára a Vadevezős utcában.

A Roma Sajtóközpont korábban arról tájékoztatott, hogy a soroksári Vadevezős utcában több roma családra is rárontottak fegyveres kommandósok. Állításuk szerint nőket és gyerekeket “rángattak ki az ágyból és szobákból”. Beszámolójuk szerint többeknek az udvaron kellett térdepelniük órákon át, majd a kommandósok igazoltattak mindenkit és elmentek.

Budapest rendőrfőkapitányának bűnügyi helyettese fegyelmi eljárást kezdeményezett a múlt csütörtöki, soroksári kommandós akció parancsnoka ellen, miután befejeződött az üggyel kapcsolatban elrendelt szakmai vizsgálat. Felmerült ugyanis, hogy “szakszerűtlenségek, szakmai hiányosságok történtek az akció, illetve az akció megszervezése során” – olvasható a Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délutáni közleményében. Konkrétumokat azonban a rendőrség sajtóosztályán a Független Hírügynökség kérdésére nem árultak el.

A főkapitány bűnügyi helyettese által elrendelt szakmai vizsgálat ugyanakkor azt állapította meg, hogy a rendőri intézkedés szükségszerű, törvényes és jogszerű volt. Az egyenruhások két körözöttet kerestek, egyiküket halált okozó testi sértés, a másikat rablás és más súlyos bűncselekmények miatt. “A bűncselekmények tárgyi súlya és az elkövetők személyiségéről beszerzett információk szükségessé tették a nagy erőkkel végrehajtott ellenőrzést és a fokozott biztonsági intézkedéseket” – fogalmaz a közlemény.
A dokumentum szerint a vizsgálat közben az is kiderült, hogy az egy és negyedórás akció közben “kényszerintézkedésre nem került sor”. Az esetleges szökések megelőzése érdekében a felnőtteket valóban térdepeltették a rendőrök az épület átvizsgálásának idejére, ám a gyerekeket és időseket nem.

Az érintett családok jogi képviselője korábban azt közölte, hogy vizsgálatot kezdeményez a Független Rendészeti Panasztestületnél, a Roma Polgárjogi Alapítvány, a Magyarországi Roma Parlament és a kerületi roma önkormányzat pedig közös levélben kér magyarázatot az országos rendőrfőkapitánytól.