Helyi közélet

2011.10.04. 10:16

Alsózsolcai diáklány: A borítón az író, az ő neve

Alsózsolca - Bódi Dorina még nincs 18 éves, de saját könyve ott sorakozik a polcon kedvenc olvasmányai mellett.

Alsózsolca - Bódi Dorina még nincs 18 éves, de saját könyve ott sorakozik a polcon kedvenc olvasmányai mellett.

Szívet vagy szárnyat?, ez a címe Bódi Dorina alsózsolcai diáklány első regényének. Egészen pontosan első könyvének, mert regényből – mint lapunknak elmesélte – lapul több is asztalfiókjában. Már 13 éves korától ír, és évről évre, autodidakta módon, csiszolgatja írástudását. Eleinte csupa dialógusból álltak regényei, alig volt bennük leírás, majd szép lassan megtanulta, hogy mi az, amitől a történet mindenki számára kibontakozik, amitől érthetővé, izgalmassá válik – mesélte.

Első könyvének főszereplője egy lány, Romilla, aki meghal, majd új testben, angyalként ébred fel, és teljesítenie kell egy feladatot, jó útra téríteni egy fiút. Hogy sikerül-e, vagy sem, ezt Dorina nem árulta el, annyit viszont igen, hogy a vége nem egészen happy end. Dorina ugyanis azt vallja: az élet sem az, vannak rosszabb pillanatok, és ő szerette volna, ha az írása – annak ellenére, hogy földöntúli dolgokkal is foglalkozik benne – életszerű marad. Az utolsó fejezet címe talán sokat sejtett: Boldogtalan boldog vég... – mondta. Mi a könyv üzenete? „Higgyük el, hogy lehet jobb, és persze tudjuk értékelni az élet apró örömeit és azt, amink van” – válaszolta.

Borítón a saját neve

Ő értékeli is, és éppen ezért hálás szüleinek, akik – ahogy fogalmazott – tökéletes szülők. Miattuk tartok most itt – tette hozzá. Hol tart pontosan? 18 éves lesz októberben, de első könyve a közelmúltban jelent meg 500 példányban. Amikor erről mesél, nem felejet el – szülei mellett – köszönetet mondani Zsíros Sándornénak, Alsózsolca polgármesterének, aki segédkezett abban, hogy könyve megjelenhessen. És azzal, hogy ez sikerült, egyik legnagyobb álma vált valóra, az, hogy kezében tarthatja saját kötetét. „Nem hittem, hogy valaha ez megvalósul, és először fel sem fogtam, mikor a borítón a saját nevemet láttam, mint íróét” – mondta büszkén.

Arról is kérdeztük, ki az, akinek megmutatja írásait, akitől elfogadja a kritikákat. Elmondta: természetesen szüleinek, de van egy barátnője, aki éppúgy, mint ő, sokat olvas, és érdemben tud neki segíteni. „Az ő véleményére adok, és elfogadom a javaslatait” – tette hozzá.

Dorina azt is elmesélte, hogyan születnek az írásai: „Eleinte csak akkor írtam, ha ihletem volt, de a könyvemnél már másként működött, hiszen ott időre kellett dolgoznom. Ez egy évig készült, és sok szabadidőmet elvette, de persze megérte” – mesélte.

És már készül is a következő regény, mondta Dorina, abban is fantázia világba kalauzolja majd el az olvasókat. De az igazi álma, hogy újságíró legyen, ezért érettségi után Budapesten szeretne továbbtanulni kommunikációs főiskolán.

Dorina könyvét kedden mutatják be Alsózsolcán, a közösségi házban. É

M-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában