Kómába került Jurij Ljubimov rendező

Kómába került Jurij Ljubimov rendező
Kómába került Jurij Ljubimov rendező - © http://www.mk.ru
Moszkva, 2012. október 31., szerda (MTI) – Kómába esett kedd este Jurij Ljubimov világhírű rendező abban a kórházban, ahol már több mint egy hete kezelik – közölték orosz napilapok.

A Moszkovszkij Komszomolec című orosz bulvárlap internetes kiadása szerint a kórházban minden erőfeszítés ellenére nem sikerült Ljubimovot visszahozni a kómából.
Az orvosok nem adnak semmilyen tájékoztatást a rendező állapotáról.

A művész szeptember 30-án ünnepelte 95. születésnapját. A jubileumot követően megbetegedett, megfázott és nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. Október 12-től egy moszkvai kórházban kezelik, nem messze a Taganka színháztól, amelyet 48 évvel ezelőtt az orosz rendező alapított.

A Moszkvai Nagyszínház, ahol Ljubimov az Igor herceg című opera premierjére készült, törölte a próbákat arra hivatkozva, hogy a rendező még kórházban van.

Ljubimov több színházzal áll munkakapcsolatban azóta, hogy 2011 nyarán a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta a Taganka színházat.

Jurij Ljubimovot 1984-ben megfosztották szovjet állampolgárságától azután, hogy a The Times brit napilapnak adott interjúban bírálta a szovjet kultúrpolitikát. Ezt követően izraeli állampolgárságot kapott. 1989-ben visszakapta állampolgárságát az orosz vezetéstől és 1997-ben hazatelepült Oroszországba. 1999 óta Jurij Ljubimov magyar állampolgársággal is rendelkezik.

http://www.mk.ru/culture/article/2012/10/30/768047-yuriy-lyubimov-nahoditsya-v-kome.html

– MTI –