Friss hírek

2009.05.30. 11:27

Kundera most sem ment Csehországba, azt mondja: ő francia

<p>Milan Kundera nem ment el a szülővárosában, a csehországi Brnóban róla rendezett e hétvégi konferenciára - írta az AFP hírügynökség szombaton. Az áprilsi elsején nyolcvanadik életévét betöltött világhírű író most is tartotta magát elvéhez, hogy szülőhazájába csak ritkán látogat, és akkor is inkognitóban, illetve azt, hogy nem vállal közszereplést.</p>

A háromnapos brnói konferencia résztvevőit - irodalomtudósokat, fordítókat egyebek mellett Chicagóból, Párizsból, Rejkjavikból, Rómából és Varsóból - levélben köszöntötte Milan Kundera. Ebben egyebek mellett azt írja, hogy magát francia írónak, munkáit pedig a francia irodalomhoz tartozónak látja.

Ez az első nemzetközi konferencia, amelyet Milan Kunderáról cseh földön rendeztek.

A lét elviselhetetlen könnyűsége című mű szerzője 1975-ben emigrált a volt Csehszlovákiából Franciaországba, ahol 1981-ben kapta meg az állampolgárságot. Milan Kundera utoljára 1990-ben publikált cseh nyelven, a Halhatatlanság című művét. Azóta franciául jelennek meg írásai, egy időben még azt is megtiltotta, hogy anyanyelvére fordítsák őket. 2007-ben neki ítélték a cseh irodalmi díjat, de Milan Kundera nem ment el az átadásra.

Az író emigrációját követően azután nyilatkozott először a cseh sajtónak, hogy egy cseh lap tavaly azzal vádolta: besúgó volt a kommunista időszakban. Milan Kundera visszautasította, és "színtiszta hazugságnak" nevezte a vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!