Költségvetési csalás: százmilliónyi áfát síboltak el

Miskolc – Hat személyt vádol költségvetési csalással a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség, mert az általuk működtetett cég éveken keresztül nullás bevallásokat nyújtott be, miközben az Unión belül közel félmilliárdos forgalmat bonyolítottak.

Egy Miskolc melletti településre bejegyzett kft. cement és ásványolaj termékek forgalmazásával foglalkozott. A cég korábbi ügyvezetője a társaság képviseletét átadta egy 30 éves szlovák állampolgárságú férfinak, hogy strómanként vezesse az üzletet. A társaság működtetését tehát a korábbi ügyvezető végezte ismerőseivel két férfival és két nővel. A férfiak az üzletkötéseket intézték, a nők pedig az adminisztrációt látták el.

A cég Lengyelországból ásványolaj termékeket, Szlovákiából cementet szállított Magyarországra. A magyar és az uniós adószabályok szerint a társaság székhelye szerint volt köteles adóbevallást készíteni és adózni. 2011 szeptembertől 2012 októberig a társaság negyedéves bevallásait úgy készítették el, hogy azok vagy nulla vagy csupán pár százezer forint befizetendő forgalmi adót tüntettek fel. Ennek alátámasztására a könyvelést valótlan alapbizonylatokra alapítva meghamisították. Valójában ezen időszakban összesen 113 millió forint általános forgalmi adót kellett volna befizetniük a költségvetésbe.

A vádlottak a pénzt kivonták a vállalkozásból oly módon, hogy a szlovák állampolgárságú ügyvezetővel vetették ki a bankból készpénzben. A cég felszámolását 2014-ben elrendelték.

Az ügyészség a vádlottakkal szemben, köztük a szlovák ügyvezetővel, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás bűntette, hamis magánokirat felhasználásnak vétsége és a számvitel rendjének megsértése bűntette miatt emelt vádat.
Valamennyiük tekintetében börtönbüntetést, közügyektől eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott.
A cselekmény értelmi szerzője a korábbi ügyvezető jelenleg külföldön ismeretlen helyen tartózkodik, vele szemben európai elfogató parancs kibocsátása mellett a távollétében folyik az eljárás.

ÉM-Szaniszló Bálint