Magyarország

2010.07.07. 16:55

A kormány döntött: nem lesznek röghöz kötve a rezidensek

<p>Elfogadta a kormány a rezidensekről szóló rendelet módosítását, ennek alapján nem lesznek 9 évig röghöz kötve a szakorvos-jelöltek - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.</p>

Az életbe lépő kormányrendelet szerint az orvosi hiányszakmákat választó rezidensek pedig 50 százalékkal több támogatást kapnak. Az államtitkár szerint elképzelhető, hogy ez az 50 százalékos plusz az idősebb orvosok körében bérfeszültséget okozhat, de szándékukban áll ezt a kérdést is kezelni.

A minisztérium tájékoztatása szerint általános hiányszakmának számít az ortopédia-traumatológia, ezen felül indokolt esetben hiányszakmának minősíthető 16 másik orvosi szakma is, így például az aneszteziológia és intenzív terápia, a csecsemő és gyermekgyógyászat, patológia és pszichiátria. A tájékoztatón az államtitkár azt mondta: területi különbség van abban, hogy hol milyen hiányszakmák alakultak ki, ezért kell egyenként megvizsgálni a támogatásokat.

A tájékoztatón elhangzott: 2006 óta 2500 orvos és 4000 szakdolgozó kívánt külföldön munkát vállalni, a végzős orvostanhallgatók 70 százaléka is külföldön kíván dolgozni, és több mint 90 százalékuk szerint Magyarországon rosszak a kilátásaik. Az államtitkár szerint ezt a folyamatot kell megállítani, és a mostani rendeletmódosítással azt üzeni: ne menjenek el. Szócska Miklós hozzátette: a mostani rendeletmódosítás a Magyar Rezidensszövetséggel folytatott tárgyalások eredménye, és készülnek velük egy második körre is az egyeztetésekben.

Volt újinfluenza világjárvány, de "túl sokszor kiáltottak farkast", ezért, amikor oltási kampányok elindultak, elbizonytalanodtak az emberek és az egészségügyi szakma is nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is - számolt be kérdésre az egészségügyi államtitkár arról a Brüsszelben tartott uniós miniszteri szintű konferenciáról, amely a H1N1 világjárvány tapasztalatait összegezte, és amelyen kedden ő is részt vett. Kérdésre válaszolva az egészségügyi államtitkár megerősítette, hogy költségvetési határtól függően lesznek a kórházakban is költségvetési felügyelők.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!