Költségvetés – Rétvári: az egészségügy jelentős többletforráshoz jut jövőre

Budapest – A jövő évi költségvetésben jelentős többletforrásokhoz jut az egészségügyi ágazat, ennek egyik fontos része a már az idén elindítandó béremelés – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Rétvári Bence kifejtette: a reprezentatív szakszervezetekkel történt megállapodás eredményeként a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek alapbére idén szeptembertől bruttó 107 ezer, jövő novembertől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A szakdolgozók átlagbére idén átlagosan 26,5 százalékkal, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal nő – ismertette.

Az államtitkár hangsúlyozta: 171 milliárd forinttal – ami a GDP fél százaléka – jut jövőre több az ágazatnak 2016-hoz képest, és nemcsak a béremelésre jut pluszforrás, hanem az ágazat más területeire is.

Így 7,9 milliárd forinttal nő a gyógyszertámogatásra fordítható keret, a gyógyászatisegédeszköz-támogatás 4,8 milliárddal, a rezidensösztöndíjakra 2 milliárd, az összevont szakellátás finanszírozására 25,9 milliárd forinttal jut több jövőre – tette hozzá.

Összehasonlításként elmondta, hogy 2010-hez képest nagymértékű az Egészségbiztosítási Alap növekedése is: akkor 1424 milliárd, jövőre 2059 milliárd forint lesz az alap főösszege.

Az elmúlt hat évben eddigi is jelentős fejlesztések zajlottak az ágazatban, több mint 300 milliárd forintot költöttek a kórházi infrastruktúra korszerűsítésére, és több mint 100 milliárd forint jutott műszerek, berendezések cseréjére, újak vásárlására is. Ezen kívül 11 milliárd forintot fordítottak a mentőszolgálat korszerűsítésére, mentőállomások felújítására, újak építésére – emlékeztetett a politikus.

A bérek tekintetében is volt elmozdulás az utóbbi években – jelezte Rétvári Bence, kiemelve a 2012/2013-as első, átlagos 27 százalékos béremelési ütemet, majd az alapbér növekedését kiterjesztették az úgynevezett mozgóbérekre is.

Beszélt arról is, fontos lépés lesz a budapesti egészségügyi ellátás átszervezése, beleértve a csúcskórházak fejlesztését, valamint a kancellári rendszer bevezetését. Utóbbiról az államtitkár elmondta, ősszel szeretnék az erre vonatkozó törvényi szabályozást megalkotni. Ez a rendszer pénzügyi, gazdálkodási biztonságot jelenthez majd a kórházaknak, a kancellárok kinevezésével hosszú távon megakadályozható lesz a kórházi adósság újratermelődése is – fűzte hozzá.

Rétvári Bence kérdésre válaszolva szólt a nyugdíjemelésről is. A nyugdíjak reálértéke 2010-hez képest 21,1 százalékkal nőtt, ami vásárlóérték tekintetében 8,4 százalékos emelkedés – mondta. Közölte, amint a gazdasági folyamatok másként alakulnak, megvan a törvényi felhatalmazás arra, hogy korrigálják az emelést.

– MTI –