Költségvetés – Civil szervezetek esélyegyenlőséget növelő javaslatokat dolgoztak ki

Budapest – Átfogó javaslatcsomagot állított össze tizenhat civil szervezet olyan területekhez kapcsolódóan, ahol szerintük a kormány jövő évi költségvetési javaslata tovább növeli az egyenlőtlenségeket.

A szervezeteknek az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közös közleménye szerint a benyújtott költségvetési javaslattal a kormány számos területen többet tervez adni azoknak, akiknek már van, és elvon azoktól, akik eleve hiányt szenvednek. Emiatt a szervezetek részletes, a költségvetési rendszer és a közpénzügyek átláthatóságát, valamint az esélyegyenlőség növelését célzó javaslatcsomagot állítottak össze.

A közleményben nehezményezték, hogy a lakhatási támogatások több mint 80 százaléka kifejezetten a jobb anyagi helyzetben lévőknek szól. Eltörpülnek a szegényebbek lakhatását célzó támogatások, sőt egyáltalán nincs terveznek olyan intézkedést, amely általában csökkenthetné a lakhatási szegénységet – írták. A szervezetek országos lakásfenntartási támogatás bevezetését és szociális bérlakások építését, felújítását javasolják.

Úgy folytatták: a tartósan gondozásra szoruló embereket ápoló családokban két embernek, az ápoltnak és az ápolónak kell az államtól kapott összesen 70 ezer forintból megélnie. A szervezetek javaslata szerint annyi legyen a kiemelt ápolási díj, mint amennyit az állam azokra költ, akikről saját családjuk nem képes gondoskodni.

Jelezték, hogy a döntően nőket foglalkoztató szociális, egészségügyi és oktatási területen jóval elmaradnak a bérek a döntően férfiakat foglalkoztató ágazatokhoz – közbiztonság, honvédelem – képest. Szerintük az esélyegyenlőtlenségek felszámolására a kormánynak nincs stratégiája.

A parlament számára megfogalmazott ajánlások között van a Levegő Munkacsoport “zöld költségvetése” is, amely 27 olyan területről csoportosítana át forrásokat, “ahol a kormány költségvetési javaslata nyíltan vagy burkoltan alapvetően káros, nagyrészt súlyosan környezetszennyező tevékenységeket támogat”. Ajánlásuk 13 olyan területet jelöl meg, ahová átcsoportosítva ezek a források a környezeti és társadalmi fenntarthatóságot szolgálnák.

A közlemény szerint a nemzetközi gyakorlat egyre inkább abba az irányba mutat, hogy a közhatalomtól független szervezeteket is bevonják a költségvetési javaslat kidolgozásába. Magyarországon viszont nemhogy a civil szervezeteknek, hanem magának az Országgyűlésnek is egyre kevesebb ideje és lehetősége van beleszólni a közpénzek elköltésébe – fogalmaztak.

A www.feleloskoltsegvetes.hu oldalon olvasható javaslatokat A Város Mindenkié, az Átlátszó, a Civil Közoktatási Platform, az Energiaklub, a Gyerekesély Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország, a JÓL-LÉT, a K-monitor, a Költségvetési Felelősségi Intézet, a Lépjünk, hogy léphessenek, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Szegénységellenes Hálózat, a Női Érdek, az Oktatói Hálózat, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Romaversitas állította össze.

– MTI –