Költségvetés – Az Állami Számvevőszék is véleményezi a dokumentumot

Budapest – Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) minden évben, így idén is véleményezi a következő évi költségvetési törvénytervezetet; észrevételeivel, amelyet az Országgyűlésnek is benyújt, a költségvetési vita során tisztázásra váró kérdésekre, valamint a bevételi és kiadási kockázatokra hívja fel a figyelmet – közölte honlapján az ÁSZ azt követően, hogy Varga Mihály az MTI-nek bejelentette, hogy a minisztérium összeállította a 2017-es büdzsé tervezetét, és azt megküldte a Költségvetési Tanácsnak szerdán.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal és tovább csökkenő GDP-arányos államadóssággal számol. A miniszter a további adócsökkentés és otthonteremtés költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsét, miután a sertéshús mellett néhány alapvető élelmiszer, a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre, de mérséklődik az internethasználat és az éttermi szolgáltatások forgalmi adója is.

Az ÁSZ felidézte, hogy minden évben véleményt alkotnak a költségvetési törvényjavaslat megalapozottságáról, a bevételi előirányzatok teljesíthetőségéről. Hangsúlyozták azt is, hogy az ÁSZ költségvetéssel kapcsolatos tevékenysége hozzájárul a költségvetési tervezés és végrehajtás átláthatóságához is.

A büdzsé véleményezése mellett az ÁSZ elemzéseket is készít a Költségvetési Tanácsnak, az első elemzéssel párhuzamosan készül majd a számvevőszéki vélemény, amelyet az ÁSZ még az általános vita megkezdése előtt eljuttat az Országgyűlésnek. Az ÁSZ elnöke hagyományosan a parlamenti felszólalásban ismerteti majd a számvevőszéknek a költségvetésről kialakított véleményét és felhívja a figyelmet a büdzsé megalkotásáról szóló vita során tisztázandó kérdésekre, valamint az esetleg szükséges intézkedésekre.

A számvevőszék a 2017-es központi költségvetés véleményezéséről, a kapcsolódó elemzésekről a hírportálján keresztül folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt – írták.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) korábban a honlapján közölte, hogy a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatot április 26-án nyújtja be a kormány az Országgyűlésnek, hogy azt legkésőbb a tavaszi ülésszak utolsó napján el lehessen fogadni.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s