Költségvetés – Áfa-mérséklés: a baromfisok örülnek a lépésnek

Budapest – Rendkívül kedvezőnek ítélte Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az ágazat szempontjából Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai bejelentését, miszerint az MTI-nek elmondta: a sertéshús mellett a tojás és a baromfi általános forgalmi adója (áfa) is 5 százalékra csökkenhet jövőre.

Az elnök-igazgató elmondta: nemcsak az egész baromiágazat, hanem a fogyasztó is sokat nyer, mert jó minőségű és megbízható eredetű magyar baromfitermékeket vásárolhat meg olcsóbban.

Hozzátette: ez az intézkedés, amennyiben minden terméket érintene – az étkezési tojást is ide véve -, a költségvetésnek mintegy 30-35 milliárd forintos kiesést jelentene éves szinten az előzetes számítások szerint.

Csorbai Attila ugyanakkor úgy vélekedett: a szóban forgó költségvetési kiesést ellensúlyozhatja, hogy fehéredik az ágazat és a fogyasztók várhatóan több baromfihúst vesznek majd az áfa-mérséklés hatására. A áfa csökkentése kitörési pont lehet az ágazat számára a belföldi piacon – jegyezte meg.

Csorbai Attila a mostani lépést bátornak és szükségesnek tartotta. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács viszont nem kívánta kommentálni az intézkedést az MTI-nek.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s