Költségesebb lesz az utazás

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter csütörtökön hagyta jóvá a vasúti személyszállítás, a menetrend szerinti autóbusz-közlekedés és a nevelési-oktatási intézmények által rendelt belföldi autóbusz különjáratok legmagasabb díjairól szóló rendeletmódosítást.

Eszerint október 15-étől a menetrend szerinti helyközi (távolsági) autóbusz-közlekedés díjai átlagosan 5 százalékkal, a belföldi közforgalmú menetrend szerinti vasúti személyszállítás díjai pedig átlagosan 6 százalékos mértékben emelkednek.

A rendelet a vasúti helyjegyek árát nem módosítja – azokat továbbra is 130 forintért lehet megvásárolni –, azonban az InterCity pótjegy árát 350 forintról 390 forintra, míg az InterCity Rapid pótjegy árát 470 forintról 520 forintra módosítja.

Az évközi emelést a közlekedési társaságok megemelkedett költségei indokolják, azonban a jegyek ára még mindig elmarad a valós költségektől. Az emelés mértékének meghatározásakor figyelembe vették a lakosság teherbíró képességét – közölte a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szóvivője.