Költségcsökkentés fűtéskorszerűsítéssel a Fráterben

Költségcsökkentés fűtéskorszerűsítéssel a Fráterben
Miskolc – Június végétől október végéig tart az az épületenergetikai fejlesztés, melynek kapcsán megújul a Fráter György Katolikus Gimnázium fűtési rendszere.

 – A legfőbb ok, amely indokolta ezt a beruházást az a fűtésünk elavult rendszere volt, hiszen még az iskola átvétele előtti időkből származó épületgépészeti struktúrával rendelkeztünk. – nyilatkozta az Észak-Magyarországnak Lóczi Tamás, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója. – Nem is beszélve arról, hogy a Fráter György Gimnázium 21 éves múltja alatt számos beruházás történt és újabb épületrészek épültek, amelyek a régi rendszerre csak rá voltak kapcsolva. Természetszerűleg nem erre volt tervezve az eredeti fűtésrendszer, amely már a 21. században nem volt hatékonynak nevezhető és modern. Hál’ Istennek az Európai Únió támogatja azokat a korszerűsítésléket, amelyek sok megtakarítást eredményeznek mind anyagilag, mind pedig energiafelhasználásban. Ennek kapcsán egy KEOP-os pályázat keretében 135 millió forint értékben valósíthattuk meg ezt a fűtéskorszerűsítése beruházást.

150 Napelem a tetőn

Mint megtudtuk, elsősorban Napelem került a tetőre, Napkollektor csekély számban. A Napkollektor célja a öltözőkben lévő zuhanyzók melegvízének a biztosítása.
– A Napelemek viszont – amelyek nagy mennyiségben kerültek felszerelésre a tetőre – az iskolának az áramfelhasználását fogják nagymértékben betáplálással könnyíteni. Ezekből a Napelemből 150 darab panel, közel 300 négyzetméter kerül felépítésre. – folytatta Lóczi Tamás.
A fűtés korszerűsítésével kicserélték a létesítmény összes fűtőtestét, azaz a régi radiátorok helyére modernek kerültek. Mindenütt új, szénacél vázas csöveken folyik a melegvíz. Ez a létesítményvezető szerint azért fontos, mert egy jóval alacsonyabb hőmérsékletű melegvízzel ugyanolyan hőérzetet tud biztosítani a rendszer.
Mindezek mellett szigeteltek is sok helyen: például a padlástérben, illetve az úgynevezett Nővérek épületében. Több helyen nyílászárót is cseréltek, így a Városház tér udvar homlokzati részénél is. Összességében körülbelül 60 százalékos energiaköltség-csökkentést fognak eredményezni az iskola épületében.

ÉM-JLIA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .