Helyi közélet

2014.10.25. 12:57

Menedékjogra várnak a romák

Miskolc - A roma képviselők szerint „háborús körülmények” között tartják a miskolci romákat Svájcban.

Miskolc - A roma képviselők szerint „háborús körülmények” között tartják a miskolci romákat Svájcban.

– Mi nem szervezzük, nem támogatjuk, de nem is akadályozzuk meg a miskolci romák svájci kiutazását – jelentették ki egy pénteki sajtótájékoztatón a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői. A téma annak kapcsán került napirendre, hogy Magyarország Külügyminisztériuma Konzuli Osztálya csütörtökön arról tájékoztatta a miskolci önkormányzatot: hatvanöt miskolci roma érkezett Svájcba, hogy ott menedékjogot kérjen és letelepedjen. Az a hír kelt szárnyra, hogy a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat szervezi az emberek svájci útját, miután a városvezetés telepfelszámolási programjának következményeként családok maradtak és maradnak hamarosan fedél nélkül.

"Megfelelő információ nélkül senki ne induljon el!"

Botos Ferenc, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselője hangsúlyozta: bár a romák útját nem szervezik, de teljes mértékben egyetértenek velük. Hiszen utolsó kapaszkodóként választják Miskolc és az ország elhagyását a városvezetés romaellenes politikája miatt.

– Felszólítjuk Kriza Ákost, Miskolc polgármesterét, hogy fejezze be a kilakoltatásokat, mert ellenkező esetben több száz ember fogja elhagyni a várost. A telepfelszámolás miatt nagyon sok család kerül lehetetlen helyzetbe, egyik napról a másikra nincs hol lakniuk, nincs lakcímük, ezáltal elesnek mindenféle juttatástól. Különösen veszélyes ez a helyzet a gyerekekre, akik kikerülnek az iskolából, és utána nem követi senki nyomon, hol folytatják a tanulást – sorolta Botos Ferenc.

Vasárnap indultak

Váradi Gábor, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is megerősítette, hogy akik eddig Svájcba utaztak, saját maguk elhatározásából tették, az utat is maguk szervezték. Vasárnap a számozott utcákról indult a busz, az útiköltség tudomása szerint 18 500 forint volt. Az elnök kéri, hogy mielőtt bárki kiutazna, gondolja meg jól, hiszen Svájc nem a befogadó országok hírében áll. Úgy tudja, eddig nem született döntés a kiutazott romák ügyében. Egyelőre annyit tudnak, hogy az embereket három különböző menekülttáborban helyezték el, akár családokat is szétszakítva, és ezekben a táborokban „háborús körülmények” uralkodnak. Jelezte: igyekeznek minden fontos információt megtudni a Külügyminisztériumtól azzal kapcsolatban, hogy mire számíthatnak a miskolci romák Svájcban, és a jövő héten lakossági fórumot tartanak. Szeretnék megfelelően tájékoztatni azokat az embereket, akik szintén az ország elhagyásán gondolkodnak. Vannak olyan romák, akik már vissza is jöttek Svájcból az ottani áldatlan állapotok miatt – tette hozzá Váradi Gábor.

Hangsúlyozta: azt mindenképpen szeretnék megakadályozni, hogy családok kimenjenek a bizonytalanra, aztán a télvíz idején kelljen visszajönniük úgy, hogy nincs semmijük.

„Alkotmányos joguk”

A Külügyminisztérium konzuli osztályának tájékoztatójára a miskolci önkormányzat a következő választ adta: „A Svájcba kiutazó miskolci romák magyar és európai uniós polgárként a szabad mozgás és tartózkodás jogát gyakorolják, mely alkotmányos alapjoguk is. Utazási szándékukat a magyar hatóságoknak vagy a miskolci önkormányzatnak nem kell bejelenteniük. Abban az esetben, ha nem jelentik be tartós külföldön tartózkodásukat, az önkormányzatnak nincs előzetes információja az utazásukról. Esetleges menedékkérelmük elbírálása a svájci hatóságok hatáskörébe tartozik.”

ÉM-HE


Folytatják a programokat

A sajtótájékoztatón elhangzott az is: megalakult a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Elnöke Váradi Gábor, képviselők: Lakatos Ernő, Botos Ferenc és Gulyás Ferenc. Szeretnék folytatni megkezdett programjaikat és azokat is, melyek pénzhiány vagy egyéb okok miatt az elmúlt időszakban félbeszakadtak. Ezenkívül új terveik is vannak, mint például a tapasztalati szakértői rendszer kialakítása. Különösen nagy hangsúlyt szeretnének fektetni a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltésére. Miskolc több területét ugyanis elárasztották a drogkereskedők, és ha a fiatalok nem tudják valami hasznos dologgal lekötni magukat, akkor a droghoz nyúlnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában