Kolostorrom a tervezett sínek alatt?

Ásatáshelyszín
Ásatáshelyszín
Miskolc – A Pálos kolostor további romjait is megtalálták Diósgyőrben. A villamosprojekt miatt kezdtek ásni a régészek. A miskolci villamosprojekt megvalósulása újra veszélybe kerülhet?   video

A 35 milliárd forintos beruházást megelőző régészeti feltárás a hét elején megkezdődött, és a szakemberek a középkori pálos kolostor folytatására bukkantak az eddig vizsgált területen. Lovász Emese régész elmondta: 1973-ban egyetemistaként vett részt a pálos kolostor romjainak feltárásában. Az akkor megtalált lelet körbe van kerítve Diósgyőrben. A régészek már akkor sejtették, hogy ennek a romnak a főút alatt is lehet folytatása, de a mostani feltárás is ezt látszik megerősíteni.

A megelőző feltárás hétfőn kezdődött, a régészek a kolostor romjai mellett találtak kályhacsempe-darabokat és a középkori élet egyéb nyomait is. Lovász Emese elmondta: várhatóan egy hónap múlva az út másik oldalán, a Szinva patak mentén is elkezdik az ásatást, és ha ott is a kolostor maradványaira bukkannak, az azt jelenti, hogy a főút alatt is van lelet. Ez azonban befolyásolhatja a villamosprojektet, hiszen azt akkor úgy kellene megvalósítani, hogy a kolostor romjai bemutathatóak legyenek. Ez újabb tárgyalásokat, egyeztetést vonna maga után – mondta a régész.

Terelőtáblák

Egyelőre csak a járdán kezdték meg a munkát. Ez egy 50 méter hosszú, két méter széles szakaszt jelent. Emiatt azonban az út egy részét le kellett zárni, terelőtáblákkal irányítják a forgalmat. A régésztől megtudtuk, jelenleg nyolcan dolgoznak itt, és várhatóan két hónap alatt fejezik be a feltárást. A munkálatok 8 millió forintba kerülnek majd, amit az önkormányzat fizet.

NSzR