Kőlevest is főztek a miskolci Szent Mihály napon

Kőlevest is főztek a miskolci Szent Mihály napon
© Fotók: Vajda János
Miskolc – Szent Mihály napját ünnepelték szombaton az Avasi kilátónál.

A rendezvény megnyitóján Csöbör Katalin, a szervező Nő a siker Alapítvány egyik alapítója köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, a program célja a magyarság hagyományaihoz kapcsolódó Mihály napi népszokások megismertetése, felelevenítése volt.

Barta Mária Viola (b) és Zámborszky Eszter (j) nyilatkozat van

Az egész napos rendezvényen lovagoltatás, íjászat, népi játszótér, hagyományőrző és gasztro programok is várták a megjelenteket. Az esemény egyik különleges momentumaként a népmesékből ismert kőlevest is elkészítették. Négyessi Anna szervező az Észak-Magyarországnak elmondta, a különleges gesztussal Benedek Elekre, a nagy mesemondóra is emlékezni kívántak, az ő születésének évfordulóját ugyanis szeptember utolsó napján ünnepeljük.

IMG_0752_650

– Ennek emlékére 2005. óta ünnepeljük a Magyar Népmese Napját, ennek emlékére főztük meg a népszerű meséből ismert étket. Természetesen a mi levesünk sem csak kőből készült, a csatlakozott Miskolc környéki települések közös felajánlásánál hála egy igen gazdag bogrács gulyást készítettünk el profi szakács segítségével – sorolta Négyessi Anna.

IMG_0759_650

A Szent Mihály napi programokra, a szervezők meghívására, több nagykövet is érkezett, akik így nemcsak Miskolccal, de néphagyományainkkal is megismerkedhettek.