Kolerajárvány Zimbabwéban

Már 120 halálos áldozata van a Zimbabwéban kitört kolerajárványnak – jelentette egy helyi humanitárius szervezet pénteken. Az orvosok szerint a kormányzat alábecsülte a helyzet súlyosságát.

Az Orvosok az Emberi Jogokért Zimbabwei Társasága (ZADHUR) elnevezésű szervezet pénteken kiadott jelentése szerint egyre súlyosabb méreteket ölt a kolerajárvány az afrikai országban. A szervezet arra figyelmeztet, hogy az alapvető szolgáltatások összeomlása kedvez a kór terjedésének.

“A kormány nagyban alábecsülte az infrastruktúra összeomlásának hatását” – áll a közleményben. Az elmúlt két hónapban a víz által terjedő betegség a fővárost, Hararét, valamint főként az ország északi és nyugati részeinek településeit érte el. ” A vízellátás akadozik, a szennyvízvezetékek sérültek, szinte teljes felügyelet nélkül maradtak” – írja a ZADHUR hozzátéve, hogy ezek a körülmények kedveznek a kolera terjedésének. A hányással, hasmenéssel, majd kiszáradással járó kór miatt már 120-an haltak meg csak idén, holott a kolera időben felismerve kezelhető lenne.

Az egykor gazdagabbak közé tartozó afrikai országban gyakorlatilag teljesen összeomlott a gazdaság – a lakosság 80 százaléka nyomorban él és Zimbabwe több részén éheznek az emberek. Egy gyerekvédő szervezet ebben a hónapban már megkongatta a vészharangot, amikor jelentése szerint a gyermekek mindenféle kórt hordozó patkányokkal csillapítják éhségüket.