Kolerajárvány Nyugat Afrikában

A jelenlegi kolerás megbetegedési hullám pár héttel ezelőtt kezdődött Nyugat-Afrika országaiban. Jelenleg 31 259 fertőzött beteget regisztráltak nyolc afrikai országban.

Az afrikai földrészen kitört kolerajárvány szezonális jelenség, és a népesség vándorlási szokásai miatt ilyen jelentős a kiterjedése és a fertőzöttek száma – tudatta az OBJEKTÍV Hírügynökséggel az RSOE.

A WHO nemzetközi és helyi egészségügyi partnerekkel technikai segítséget nyújt az érintett országoknak, és igyekszik a járványügyi felügyelet megerősítésére az érintett területeken. Jelentős mennyiségű klórt bocsátottak rendelkezésre a kolerával sújtott országok részére a terület és az ivóvíz fertőtlenítésére.

Érintett országok

Burkina Faso: 295 fertőzött személyt regisztráltak Ouagadougou településen augusztus 22-én, akik közül nyolcan elhunytak. A halálozási ráta (CFR)

2.5%. A fertőzést főleg az elégtelen egészségügyi ellátás és a tisztítatlan ivóvíz okozza.

Guinea: 571 fertőzöttet regisztráltak augusztus 4-én. A betegek közül 8 személy meghalt. A halálozási ráta (CFR) 5.6 %. A járvány megfékezése folyamatban.

Guinea-Bissau: 9047 fertőzött lett regisztrálva, akik közül 172 beteg meghalt június 6 és augusztus 21-e között. A fertőzött terület főleg Bissau és Bimbo területén van, ahol a lakosság 83 %-a érintett. A járvány rohamosan terjed, jelenleg a 11 régióból 10 fertőzött. A halálozási ráta (CFR) 1.9 %.

Liberia: Sinoe megyében augusztus 1 és augusztus 21-e között 703 fertőzést regisztráltak, akik közül huszonkilencen meghaltak. A halálozási ráta (CFR) 4.1 %.

Mali: Június 20 és július 21-e között 158 fertőzést regisztráltak, akik közül 20 személynél végzetes kimenetelű volt a betegség. A kolerajárvány főleg a hiányos egészségügyi ellátásnak köszönhető. A halálozási ráta (CFR) 12.65 %.

Mauritána: 497 megbetegedést jelentettek július 20-a és augusztus 10-e között az ország Nouakchott területéről. A betegek közül 10 személy meghalt. Az országban május 12-től augusztusig összesen 717 fertőzést észleltek, amely főleg Brakna, Guidimakha, Nouakchott, és Traza területén jelentkezett.

Niger: Július 13-a  és augusztus 24-e között 125 fertőzést regisztráltak. A betegek közül 15 személy elhunyt. A járvánnyal sújtott terület Bouza, Tahoua régió három körzete. A járvány részben ellenőrzés alatt van, de a hiányos szociális ellátottság miatt a veszélyfaktor a járvány terjedésére igen magas. A halálozási ráta (CFR) 12 %.

Szenegál: Ez a térség legsúlyosabban érintett területe. 19 863 fertőzést regisztráltak, amelyből 231 esetben végzetes kimenetelű volt a betegség január és március között. Júniustól 400 – 500 új megbetegedést regisztráltak hetente. Az elmúlt két hétben 3541 új fertőzött személyt észleltek.