Kölcsönösen rátaláltak egymásra

Akt.:
Édeskettes hármasban
Édeskettes hármasban - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Újabb nagy sikerű musicalt mutatott be a miskolci színház, pénteken, a Játékszínben az Édeskettes hármasban-t.

A bemutató előtti sajtótájékoztató kicsit késve indult, így egy ideig egyedül üldögélt az évad mottójával, az „Itt a helyem” felirattal a háta mögött a darab férfi főszereplője, Cservenák Vilmos. Mint a rendező, Seres Ildikó mobilon értesült, a darab női főszereplőjének pillangós ruháján elromlott a cipzár, ezért a késés.

Hamarosan azonban beviharzott Szirbik Bernadett, egy kikirics sárga esőkabáttal leplezve a hiátust, s minden mehetett tovább „forgatókönyv” szerint. Mint a rendező kommentálta: a váratlanul adódott jelenetet akár felfoghatjuk ízelítőül is a próbákból, amelyek mindvégig jó hangulatban folytak, s amelyek során még a „műszak” sem csupán kiszolgáló személyzetként, sokkal inkább kreatív munkatársakként működött. A kreativitásra azért is volt különösen nagy szükség, mert a lehetőségek korlátozottak voltak.

Túl az első ijedségen

– Amikor megtudtam, hogy nem kapok kórust az előadáshoz, mert párhuzamosan megy majd a Zorbával, először megijedtem – mondta Seres Ildikó. – A darabban dramaturgiai szerepe van a három másik Soniának és Vernonnak, akiket általában a szereplőkkel azonosan öltöztetett jól éneklő táncosok, vagy jól táncoló énekkarosok szokták játszani. Aztán arra gondoltam: mindig is idegesített az előadásokban „klónozott” Soniákat és Vernonokat látni! Ha a bennük rejlő sokféle személyiségről beszélünk, akkor azok miért nem inkább más-más karakterek?! Így jutottam arra, hogy a vokálos dalokhoz videoklipet forgassunk a két szereplővel, akik különböző alteregókként jelennek meg a vásznon, és vitatkoznak élő önmagukkal. Az elképzeléseimet Hajdufi Péter valósította meg, az ő munkája a videó –mesélte el a színész-rendező.

Az előadás díszletében fontos szerepet kap tehát a vetítés, hiszen a szereplők alteregóit megformáló vokalisták is ebben a formában tűnnek fel a színen.

Seres Ildikó a darabról elmondta: a romantikus zenés komédia két világsztár együttműködéséből született. Neil Simon vígjátékait sziporkázó, szellemes párbeszédek és gyengéd érzelmesség egyaránt jellemzik. Marvin Hamlisch pedig az amerikai színpadi és filmzene minden létező díjjal kitüntetett népszerű zeneszerzője. Megtudtuk azt is, hogy nem nevezhető véletlennek, hogy Seres Ildikó épp ezt a darabot rendezte meg: kölcsönösen rátaláltak egymásra.

Igazi jutalomjáték

– Két éve, a „C’est la vie” sikere kapcsán merült fel, hogy rendezzek a Játékszínben egy újabb kamaramusicalt. Már akkor ajánlottam az „Édeskettes hármasban”-t, de végül nem fért bele az elmúlt évadba. A tavalyi igazgatóváltás után Szabó Máté közölte velem az örömhírt, hogy Szirbik Bernadettnek és Cservenák Vilmosnak találtak egy remek zenés darabot, amit én rendezhetek meg! Boldog voltam, hogy két év után mégis megtalált ez a feladat – osztotta meg. Hozzátette: – Mivel két művész kapcsolatáról szól, bőven adódik lehetőség önmagunkról is vallani. Igazi jutalomjáték mindkét színész számára.

Rendhagyó módon a sajtótájékoztatón egy valódi jelenetből is ízelítőt kaptunk.

Most pedig kóstoló a ’70-es években, New Yorkban játszódó történetből. Szereplői Vernon, a sikeres zeneszerző és Sonia, a kezdő dalszövegíró. Jellemük összeférhetetlensége és állandó „pengeváltásaik” dacára a munkakapcsolatból szerelem lesz. A lány volt barátja azonban – láthatatlan harmadikként – folyamatosan zaklatja őket telefonhívásaival…

Szalóczi Katalin


Premier a miskolci Játékszínben

Miskolc – Újabb nagy sikerű musicalt mutat be a miskolci színház, pénteken a Játékszínben Seres Ildikó rendezésében az Édeskettes hár­masbant.