Kölcseysek Udinében

Szívet melengető érzés egy nyelvtanárnak azt látni, hogy tanítványai nemcsak, hogy boldogulnak, de barátságokat is kötnek azon a nyelven, amit tanít.

A szürke hétköznapok nem is mindig felhőtlen nyelvórái akkor kapnak igazi értelmet, amikor a tanult nyelv nem cél már, hanem eszköz, csatorna az anyanyelvűekkel való kapcsolatteremtésben. Ezt hangsúlyozták a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium nyelvtanárai, Nagyné Balla Judit és Papdi Eszter. A gimnázium tizenhét tanulójának ez a felemelő tapasztalat Udinében adatott meg októberben, amikor egy héten át testvériskolájuk, a Jacopo Stellini Gimnázium 1/g osztályának vendégszeretetét élvezték.

Az olasz vendéglátók, a fogadócsaládok rendkívül jókedélyűek, nyitottak, barátságosak és segítőkészek voltak. A testvériskola két lelkes tanára és az osztály tanulói is kitettek magukért: volt ének és tánc, pizza minden mennyiségben, tengeri hajókázás, polenta (puliszka), „hegymászás”, „mocsárjárás”, madárles, tengeri herkentyűk, „shopping” és persze a felülmúlhatatlan Velence a szikrázó napsütésben.

A magyar dikok a jövő év áprilisában látják vendégül Nyíregyházán olasz barátaikat.

– Sipos Béla –